Стрељаштво: Нови ритам Светских првенстава

БЕОГРАД, 8. октобар (ССС) -  Минулог викенда, у Будимпешти jе одржано редовно 27. заседање Скупштине Европске стрељачке конфедерациjе (ЕСК).

 Nenad Putnik i Nenad Petkovic na kongresu u Budimpesti.jpg

Домаћин скупа била jе Мађарска стрељачка федерациjа, а Скупштином jе председавао председник ЕСК, Владимир Лисин, уjедно и председник Светске спортске стрељачке федерациjе (ИССФ).

 

Делегати Скупштине испред Стрељачког савеза Србиjе били су  др Ненад Путник, председник, и мр Ненад Петковић, генерални секретар ССС, коjи су присустовали и финалном турниру Европске лиге младих у Будимпешти, на коме jе српска репрезентациjа ваздушном пушком освоjила сребро.

 

Поред уобичаjених тачака дневног реда (извештаj председника ЕСК, извештаj Президиjума, финансиjски извештаj), наjвећи део седнице посвећен jе информациjама о припремама наjзначаjниjих такмичења под ингеренциjом Европске стрељачке конфедерациjе за 2020. и 2021. годину.

 

Наредне године биће одржана следећа такмичења: Првенство Европе – ваздушно оружjе (Вроцлав, Пољска, 23. фебруар – 2.март), Европско квалификационо такмичење за Олимпиjске игре (Плзењ, Чешка ,18-25. маj), Европско jуниорско првенство МК оружjем  (Осиjек, Хрватска, 25. jун – 2. jул).

 

У календару за 2021. су Првенство Европе ваздушним оружjем (Лохjа,Финска) и  Првенство Европе МК оружjем, чиjи домаћин jош ниjе одређен.

 

На Скупштини су одређени и организатори Првенстава Европе ваздушним оружjем за 2022. и 2023. годину. Норвешки град Хомар ће бити домаћин ЕП 2022.године (18-27.март), док ће шампионат 2023. бити одржан у Талину, Естониjа (3-12. март).

 

Веома битне информациjе односиле су се на динамику одржавања светских првенстава у предстоjећем олимпиjском циклусу (2021-2024 година).

 

Делегати на Конгресу су обавештени да jе предвиђено да се уместо jедног светског првенства на сваке четири године, као што jе било до сада, шампионати организуjу по следећоj динамици:

 

-2021: сепаратно Светско првенство (без дисциплина у гађању летећих мета)

-2022: заjедничко Светско првенство (са летећим метама)

-2023: сепаратно Светско првенство (без летећих мета)

-2024: Светско jуниорско првенство

 

За разлику од осталих дисциплина, Светска првенства у гађању летећих мета су и до сада организована сваке године (сем олимпиjске), као део шампионата у свим дисциплинама или као посебно такмичење.

 

–Одлука о динамици организациjе Светских првенстава биће донета на предстоjећем Конгресу Светске спортске стрељачке федерациjе, од 5. до 7. децембра  у Минхену – каже Ненад Петковић, генерални секретар ССС.– Са спортског становишта, нова динамика организациjе првенстава света jе изузетно добра, jер стрељаштво jе jедини поjединачни спорт у коме су светска првенства одржавана на сваке четири године. С друге стране, овакав календар ће бити додатно финансиjско оптерећење за све националне стрељачке федерациjе.

 

Европска првенства ће се одржавати по досадашњоj динамици – ваздушним оружjем сваке, а малокалибарским оружjем сваке непарне године.

 

Важна информациjа се односила и на промену правила облачења стрелаца (дрес код), коjа ће се примењивати од 2021.године. По предлогу ИССФ, стрелци ће морати да носе опрему на коjоj неће бити више од три боjе, а неопходно jе да имаjу и национална обележjа. Доношење одлуке о дрес коду ће бити на дневном реду Конгреса Светске спортске стрељачке федерациjе у Минхену у децембру.

Tagovi

Komentari (0)