Стрељаштво: Нова српска генерациjа наставља стопама претходника

БЕОГРАД, 7.октобар (ССС) – Србиjа jе минулог викенда наставила низ успеха у Европскоj лиги младих ваздушном пушком. На финалном турниру у Будимпешти стигла jе до сребрне медаље, укупно четвртог одличjа, трећег узастопног у овом екипном такмичењу за стрелце од 14 до 18 година.

dragan_donevic.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

После злата 2009, бронзе 2017. и сребра 2018. године, наша селекциjа jе у Будимпешти одбранила титулу вицешампиона. Ниjедна репрезентациjа сем Србиjе ниjе освоjила три медаље на последња три турнира. А генерациjе у српском тиму су се смењивале. Сваке сезоне било jе доста промена у нашоj селекциjи.

 Srbija-Budimpesta.jpg

Само jе 16-годишњи Ђорђе Савић био члан све три екипе коjе су се од 2017. до данас пеле на победничко постоље. Остали вицешампиони Европе из Будимпеште су били дебитанти: Кристина Лазаревић (17 година), Теодора Вукоjевић (16) и Марко Ивановић (17). Наставили су стопама претходника, а сви ће и наредне године имати право учешћа у Европскоj лиги младих.

 

Следеће сезоне Србиjа ће, као домаћин финалног турнира, имати обезбеђено учешће на завршном такмичењу, без обзира на учинак у квалификациjама.  По завршетку надметања у Будимпешти Ненаду Путник, председник Стрељачког савеза Србиjе jе, у име ССС, организатора наредног финалног турнира, примио заставу Европске стрељачке конфедерациjе.

 

–Задовољан сам учинком свих наших такмичара како на турниру у Будимпешти, тако и у квалификациjама у маjу у Новом Саду, када смо у истом саставу освоjили прво место у Региону „Исток“. У сваком мечу су се борили свим срцем од првог до последњег метка – каже Драган Доневић, шеф стручног штаба ССС и селектор за пушку.

 

Наша селекциjа jе у мечу за злато изгубила од Мађарске минималном разликом 81:79 у поенима из сериjа.

 

–Српском тиму jе злато измакло  за jедан хитац, срећа jе оваj пут била на страни Мађарске. Медаља ниjе изненађење. Очекивали смо одличjе, потаjно смо се надали да можемо да поновимо успех од прошле године и зато сам на такмичење у Мађарскоj позвао комплетан стручни штаб jуниорске репрезентациjе, тренере Ивана Маноjловића и Сашу Икера, као и Дарка Jовановића, личног и клупског тренера Теодоре Вукоjевић и Марка Ивановића.

 

Шеф стручног штаба истиче значаj тимског духа у успеху.

 

–Атмосфера у тиму и међусобна подршка наших стрелаца током турнира у Будимпешти jе била феноменална и ретко виђена на стрељачком такмичењима.

 

Доневић се захвалио на подршци Министарству омладине и спорта, генералном спонзору „Телекому Србиjе“, али не заборавља ни базу.

 

-Заслуге за успех иду и клубовима из коjих долазе наши репрезентативци – крагуjевачком „Чика Мати“, у коме раде Ивановић и Вукоjевићева, затим Новом Београду - Ушће из кога jе Кристина Лазаревић, и Оку соколовом из Косjерића, чиjи jе члан Ђорђе Савић. Захваљуjем се свим клубовима, личним тренерима, jер добар рад у бази jе предуслов да стрелци развиjу квалитет и покажу се у наjбољем светлу у такмичењима репрезентациjе  - закључио jе Доневић.

Tagovi

Komentari (0)