Стрељаштво: Нова српска генерациjа на европскоj сцени

НОВИ САД, 17. маj (ССС) – Стрељачки савез Србиjе ће у суботу и недељу у Новом Саду бити домаћин квалификационог турнира Региона „Исток“ Европске лиге младих ваздушним оружjем, у коjоj учествуjу стрелци кадетског и узраста младих jуниора и jуниорки.

 Logo_EYL2019_NS.jpg

Ривали Србиjе биће Русиjа, Хрватска и Украjина. Све земље ће имати екипе и пушком и пиштољем. Победник и осваjач друге позициjе у групи проћи ће на финални турнир, коjи ће у октобру бити одржан у Будимпешти.

 

Уз домаћина Мађарску, осваjаче првих и других места на три регионална турнира („Исток“, „Запад“ и „Север“), на финалном такмичењу ће учествовати и наjбоља трећепласирана селекциjа.

 

Српска репрезентациjа ваздушном пушком jе актуелни вицешампион Европске лиге младих. Прошле године, у финалу завршног турнира, одржаног у Финскоj, изгубила jе од Русиjе.

 

– У нову сезону улазимо са изузетно подмлађеним тимом. Од стрелаца коjи су прошле године освоjили сребро у Новом Саду ће се такмичити само jедан репрезентативац , Ђорђе Савић. Направљена jе нова екипа, од стрелаца коjи ће и следеће године имати право учешћа у Европскоj лиги младих – каже Драган Доневић, шеф стручног штаба и селектор за пушку и наставља: – Борићемо се за пласман на завршни турнир, али наш основни циљ у овогодишњоj Европскоj лиги младих jе стицање искуства за следећу сезону, коjа нам jе изузетно битна. Србиjа ће 2020. године бити домаћин финалног такмичења. Планирамо и очекуjемо да наше селекциjе наредне године достигну своj врхунац.

 

Екипа Србиjе пиштољем jе такође састављена претежно од дебитаната.

 

– Неколико наших репрезенативаца jе учествовало и на Европском jуниорском првенству, али скоро нико нема искуства у Европскоj лиги младих, коjа се одвиjа по специфичном систему такмичења. У Европскоj лиги младих ниjе битан укупан резултат, већ да стрелац надмаши директног ривала у противничкоj екипи и осваjа поене за своj тим. За наше репрезентативце турнир у Новом Саду ће бити важна школа. Приоритет jе сазревање екипа за будућност– закључуjе Доневић.

 

 

Систем такмичења

 

На регионалним турнирима Европске лиге младих екипе се састаjу по лигашком систему – свако са сваким. Од ове сезоне за сваки меч репрезентациjа приjављуjе мешовито женско-мушку екипу од четири члана (уместо три као до сада). Сваки стрелац има директног ривала у противничкоj екипи. После  сваке од четири сериjе од по десет метака, такмичар са бољим резултатом осваjа два бода, уколико jе нерешено сваком иде по бод. Поени из сва четири дуела сабираjу се за укупан резултат (максимална победа jе 32:0). У случаjу нерешеног резултата (16:16) победник се одређуjе у распуцавању.

 

У суботу пре подне биће одржана два кола, а у недељу пре подне треће коло. Распоред, као и обично, се одређуjе непосредно уочи такмичења, на техничком састанку, на коме се обавља жреб стартних броjева. Суботњи програм почиње у 9 часова.

 

Састав Србиjе за квалификациjе ЕЛ младих

 

Пушка:Теодора Вукоjевић („Чика Мата“, Крагуjевац), Кристина Лазаревић (Нови Београд – Ушће), Милица Ристић („Чика Мата“), Ђорђе Савић (Око соколово, Косjерић), Марко Ивановић („Чика Мата“), Душан Стоjадиновић (Нови Сад 1790).

 

Пиштољ:Jована Тодоровић (Нови Београд – Ушће), Нађа Мартиновић (Партизан), Jелена Тодоровић („Алекса Деjовић“, Ужице), Душан Боjић (Смедерево), Златомир Марковић (Сава, Месарци), Урош Ивановски (Нови Сад 1790).

 

Стручни штаб: Драган Доневић, Саша Икер, Иван Маноjловић (пушка), Jелена Аруновић (пиштољ), тренери по позиву: Дарко Jовановић (пушка), Бобан Маринковић (пиштољ).

Tagovi

Komentari (0)