Стрељаштво: Микс такмичења на ОИ у Токиjу по моделу са Европских игара

МИНХЕН, 3. септембар (ССС) – Међународна стрељачка федерациjа (ИССФ) усвоjила jе правила такмичења мешовитих парова и распоред стрељачког турнира на Олимпиjским играма у Токиjу 2020. године.

 Miks-kvalifikacije.JPG

Мешовити парови ваздушном пушком и пиштољем су 2016. године постали део званичног програма Европског првенства (обе златне медаље тада jе освоjила Србиjа). Две године касниjе такмичење миксева ваздушним оружjем, али и мешовитих парова у гађању глинених голубова, дисциплина трап, уврштени су у програм Светског првенства. Наредне године први пут ће се делити и олимпиjске медаље у микс такмичењу.

 

Протеклих сезона правила такмичења микс парова ваздушним оружjем неколико пута су промењена. ИССФ jе ове године одлучила да на великим такмичењима испроба неколико модела, пре усваjања олимпиjског програма.

 

На краjу, изабран jе систем по коме jе одржано такмичење на Европским играма у Минску у jуну, када су Зорана Аруновић и Дамир Микец освоjили сребро ваздушним пиштољем, и на Светском купу у Рио де Жанеиру, завршеном у понедељак.

 

Квалификациjе микс надметања на Олимпиjским играма биће подељене у два дела. У првоj фази сви стрелци ће пуцати по 30 диjабола (60 по тиму). Осам наjбољих пролазе у другу фазу, у коjоj парови крећу од нуле. Учесници друге фазе испаљуjу 20 диjабола (40 по тиму). Првопласирани и другопласирани тим у другом делу квалификациjа пласираће се у меч за злато, а трећепласирани и четвртопласирани у дуел за бронзу.

 

У мечевима за медаље резултати се сабирати после сваког хица (резултати се рачунаjу на децимале). Мешовити пар са бољим резултатом добиjа два поена, уколико jе нерешено сваком иде по поен. Триjумфуjе микс коjи први скупи 16 поена. У случаjу резултата 15:15 или 16:16 пуцаће се додатне сериjе док се не добиjе победник.

 

Током меча за медаљу сваки микс имаће право на по jедан таjм-аут у траjању од 30 секунди. Таjм-аут може да тражи тренер или стрелац.

 

Систем такмичења у миксевима у гађању глинених голубова jе нешто другачиjи. Квалификациjе нису подељене у два дела. Сви парови ће гађати 150 мета (75 по стрелцу). Два наjбоља тима пласираће се у меч за злато, трећепласирани и четвртопласирани у меч за бронзу. У дуелима за медаљу сваки стрелац ће пуцати у 25 мета и побеђуjе тим са укупно бољим резултатом. Уколико jе нерешено дуел се наставља распуцавањем.

 

 

 

РАСПОРЕД ОЛИМПИJСКОГ ТУРНИРА

 

 

Већ jе годинама уназад уобичаjено да стрељачки турнир на Олимпиjским играма почиње првог такмичарског дана.Тако ће бити и на ОИ у Токиjу 2020. Свечано отварање jе 24. jула, а дан касниjе стартуjу надметања у стрељаштву.

 

Прве олимпиjске медаље биће подељене у такмичењу ваздушном пушком за даме. Финале jе 25. jула у 11.25 по локалном времену.

 

У скоро свим дисциплинама ваздушним и малокалибарским оружjем квалификациjе и финале су истог дана.

 

У такмичењима МК пиштољем и за мушкарце и за жене квалификациjе су подељене у два дана. Другог дана jе и финале. По истом систему ће бити одржане и поjединачне дисциплине у гађању глинених голубова.

 

Стрељачки траjе од 25. jула до 3. августа. Само 29. jула и 2. августа на програму неће бити ни jедно финале.

 

Распоред финала стрељачког турнира на ОИ у Токиjу

 

Ваздушно и МК оружjе

 

Субота, 25. jули:  ваздушна пушка (Ж), ваздушни пиштољ (М)

Недеља, 26. jули: ваздушни пиштољ (Ж), ваздушна пушка (М).

Уторак, 28. jули: ваздушни пиштољ микс, ваздушна пушка микс.

Петак, 31. jули: МК спорт пиштољ (Ж)

Субота, 1. август: МК пушка тростав (Ж).

Понедељак, 3. август: МК пиштољ брза паљба (М), МК пушка тростав (М).

 

Глинени голубови

 

Понедељак, 27. jули: скит (Ж), скит (М).

Четвртак, 30. jули: трап (Ж),трап (М).

Субота, 1. август: трап микс.

Tagovi

Komentari (0)