Стрељаштво: Jош jедно злато и бронза за Србиjу!

ВРОЦЛАВ, 1.март (ССС) – Репрезентативци Србиjе су последњег дана 50.европског првенства ваздушним оружjем у Вроцлаву освоjили две  медаље.

 

Српска химна се поново слушала у „Дворани стогодишњица“ у Вроцлаву.  Српска женска репрезентациjа пиштољем (Зорана Аруновић, Jасмина Миловановић, Бобана Момчиловић Величковић) jе освоjила златну медаљу у екипном такмичењу пиштољем, победом над Пољском у финалу.

 Pistoljzene medalje-min.JPG

Мушки тим пиштољем (Дамир Микец, Душко Петров, Димитриjе Гргић) jе у екипном такмичењу изборио бронзу, савладавши Немачку у мечу за треће место.

 

Тако jе Србиjа овогодишње ЕП заокружила са одличним билансом - две златне, jедном сребрном и jедном бронзаном медаљом. У претходна два дана медаље су освоjили Бобана Момчиловић Величковић (пиштољ сениорке злато), микс пиштољем Аруновић/Микец (сребро) и Андреа Арсовић (пушка сениорке, бронза).

 Pistolj muskarci medalje-min.JPG

Наша земља jе вишеструки екипни шампион Старог континента пиштољем за даме, а на трон се вратила после три године. Последњу златну медаљу пре данашње Србиjа jе освоjила 2017. у Марибору, када jе учествовала у истом саставу као и сада у Вроцлаву.

 Pistolj-zene-min.JPG

Српски женски тим пиштољем jе прекjуче, у првоj фази квалификациjа (на основу збира резултата у поjединачним квалификациjама)  заузео треће место.

Последњи такмичарски дан почео jе другом фазом екипних квалификациjа (четвртфинале), у коме jе учествовало осам наjбољих екипа из првог дела. Српкиње су доминирале у четвртфиналу, коjе траjе 20 минута и током кога сваки члан тима испаљуjе по 20 диjабола.После првих десет хитаца, Србиjа jе на челноj позициjи имала четири круга више од другопласиране Пољске, коjа jе у завршници смањила заостатак, али не и угрозила прво место српског тима. Наш тим jе „убио“ 574, а пољски 572 круга, па су снаге у мечу за злато одмерили наш и домаћи састав. Остале екипе су далеко заостале за финалистима.

У финалу се, као и у такмичењу миксева резултати сабираjу после сваког хица, бољи тим у сериjи добиjа два поена и тако док неко не скупи 16 бодова.

Финале jе донело пуно преокрета. Пољакиње, бодрене домаћом публиком, су одлично отвориле меч. Водиле су 4:0 и 6:2. Србиjа jе одговорила са три добиjене сериjе за редом и прешла у вођство 8:6. У наставку меча Пољакиње су два пута изjедначиле – (8:8 и 12:12). После другог изjедначења, селектор нашег тима Jелена Аруновић jе затражила таjм-аут, коjи се испоставио као прави потез, jер наш тим се врато у добар ритам и био успешниjи у наредне две сериjе за триjумф од 16:12.

Наш мушки тим пиштољем jе прекjуче у првоj фази квалификациjа био четврти, а исти пласман поновио jе и данас у четвртфиналу, и изборио меч за бронзу са Немцима.

 

Србиjа jе Немачку савладала са 16:12. Наш тим jе од почетка водио, Немци су у пар наврата изjедначили, али Србиjа jе, ипак контролисала дуел, ниjе дозволила преокрет и на краjу славила триjумф за наставак низа успеха на великим такмичењима.

 

На ватрену линиjу данас jе изашла и мушка сениорска екипа пушком, коjа jе освоjила jе осмо место у тимском такмичењу и ниjе прошла у борбу за медаље. У четвртфиналноj фази квалификациjа наши стрелци Милутин Стефановић, Лазар Ковачевић и Миленко Себић, екипни вицешампиони Европе из 2019, су заjедно погодили 619,3 круга, што jе било довољно за осму позициjу.

 

Данас jе слободна била само наша женска селекциjа пушком, коjа се ниjе пласирала у четвртфинале.

 

РЕЧ ТРЕНЕРА: Оправдали улогу фаворита

 

После триjумфа наше женске екипе пиштољем у финалу, Jелена Аруновић, селектор репрезентациjе за пиштољ, jе казала:

 

-Девоjке су у квалификациjама гађале одлично и избориле пласман у меч за злато, што смо и очекивали. У финалном дуелу са Пољакињама обе екипе су имале успоне и падове. Међутим, наш тим jе имао мање осцилациjа од домаћина и знао jе да се врати у добар ритам кад jе било важно. Кад се подвуче црта, ипак jе пресудио квалитет. Уосталом, ми у своjим редовима имамо поjединачну шампионку Европе Бобану Момчиловић Величковић и осваjача сребра у миксу Зорану Аруновић.

 

Горан Микец, тренер мушке екипе пиштољем , jе оценио:

 

-У квалификациjама наш тим ниjе блистао. Било jе успона и падова, али ипак су успели да изборе меч за медаљу. У дуелу са Немцима били смо фаворити, Србиjа има и квалитетниjу и искусниjу екипу, коjа jе већ пет година заjедно. Можда коначан резултат то не говори, али победа jе била убедљива. Наша троjица такмичара су низали одличне хице и нису дозволили изненађење.

 

РЕЗУЛТАТИ

 

Ваздушни пиштољ, екипно такмичење, жене – меч за злато: Србиjа – Пољска 16:12, меч за бронзу: Немачка – Италиjа 17:11. Четвртфинале: 1. Србиjа 574, 2. Пољска 572, 3. Немачка 565, 4. Италиjа 561...

 

Ваздушни пиштољ, екипно такмичење, мушкарци – меч за злато: Русиjа – Италиjа 17:13, меч за бронзу: Србиjа – Немачка 16:12, четвртфинале:  1. Русиjа 580 (21 центар), 2. Италиjа 580 (17), 3. Немачка 580 (14), 4. Србиjа 574...

 

Ваздушна пушка, мушкарци, екипно такмичење – меч за злато: Русиjа – Хрватска 16:8, меч за бронзу: Француска – Украjина 16:14. Четвртфинале: 1. Русиjа 628,6, 2. Хрватска 626,4, 3. Украjина 626,1, 4. Француска 625,6... 8. Србиjа 619,3.

 

 

Медаље и бољи пласмани Србиjе на ЕП у Вроцлаву

 

Злато: Бобана Момчиловић Величковић (ваздушни пиштољ), женска екипа пиштољ (Зорана Аруновић, Бобана Момчиловић Величковић, Jасмина Миловановић)

Сребро: микс пиштољ Зорана Аруновић/Дамир Микец

Бронза: Андреа Арсовић (ваздушна пушка), мушки тим пиштољем (Дамир Микец, Димитриjе Гргић, Душко Петров)

 

Четврто место: Марко Ивановић (ваздушна пушка, jуниори)

Шесто место: Дамир Микец (ваздушни пиштољ)

Осмо место: мушки сениорски тим пушком,  мушки jуниорски тим пушком.

Tagovi

Komentari (0)