Стрељаштво: Jош четири шансе за олимпиjске визе

ЛОЗАНА, 25. jул (ССС) – Jош годину дана остало jе до почетка Олимпиjских игара у Токиjу (24.jул – 7. август 2020). На Европским играма у Минску стрелци са Старог континента су ушли у другу половину квалификационог циклуса за ОИ.

streljastvo1 (2).jpg 

Стрелце ваздушним и малокалибарским оружjем из Европе очекуjу jош четири такмичења на коjима ће гађати квоте.

 

Сериjа квалификационих надметања наставља се Светски купом у свим дисциплинама у Рио де Жанеиру у августу. Затим следи Европско првенство малокалибарским оружjем у Болоњи у септембру, па првенство Старог континента ваздушним оружjем у Вроцлаву (краj фебруара и почетак марта). На сваком од ова три такмичења делиће се по две квоте по дисциплини –укупно 32 (у Рио де Жанеиру 16, а у Болоњи и Вроцлаву по осам).

 streljastvo2.JPG

Последња шанса биће европски квалификациони турнир ваздушним и малокалибарским оружjем. Европска стрељачка конфедерациjа jе недавно саопштила да ће турнир бити одржан у Плзењу (Чешка) од 17. до 28. маjа следеће године.  Биће подељено укупно 10 квота (пет за мушкарце и пет за жене). У гађању ваздушном пушком биће подељене по две визе за ОИ, а у осталим дисциплинама по jедна: МК пушка тростав (мушкарци и жене), ваздушни пиштољ (мушкарци и жене), МК спорт пиштољ (жене) и МК пиштољ брза паљба (мушкарци).

 

Право учешћа имаће само стрелци коjи нису испунили квоте, али такмичарима са свих континената ће бити дозвољено да гађаjу ван конкуренциjе за пласман.

 

На Олимпиjским играма у Токиjу учествоваће 360 стрелаца – 240 у дисциплинама ваздушним и МК оружjем и 120 у гађању глинених голубова. „На талону“ jе остало jош 190 квота (128 у дисциплинама ваздушним и МК оружjем и 62 у гађању глинених голубова).

 

Сем на такмичењима, квоте ће бити подељење и на основу пласмана на ранг листама Светске стрељачке федерациjе (по jедна по дисциплини) и на основу одлуке специjалне комисиjе.

 

Србиjа за сада има четири визе за ОИ, две пиштољем (освоjили су их Зорана Аруновић и Дамир Микец) и две пушком (Милутин Стефановић и Сања Вукашиновић).

 

По броjу олимпиjских квота наша земља jе међу успешниjима.

 

 

Квоте су за сада осваjали стрелци из 46 држава. Више квота имаjу од Србиjе имаjу: Кина (22), Русиjа (15), САД (14), Jужна Кореjа (9), Италиjа (8), Индиjа (7), Француска (6), Словачка (5), Украjина (5), Немачка (5) и Jапан, коjи као домаћин има по jедно загарантовано место у свакоj дисциплини (укупно 12). Сем Србиjе, по четири олимпиjске визе изборили су стрелци из Хрватске, Чешке и Норвешке.

 

Већина од ових земаља има квоте и у гађању глинених голубова или у дисциплини пиштољ брза паљба класичног стрељаштва,  у коjима Србиjа нема представника.

 

Стрелци у дисциплинама у гађању глинених голубова из Европе ће шансу да изборе пласман на ОИ имати на jош jедном Светском купу у Лахтиjу (Финска) ове године и на првенствима Старог континента 2019. и 2020.

Tagovi

Komentari (0)