Стрељаштво: Финале Купа Србиjе у Чаиру празник за нишке стрелце

НИШ, 6.фебруар (ССС) – Предстоjећег викенда у Нишу ће се окупити наjбољи стрелци Србиjе. У суботу и недељу у новоj стрељани у оквиру СЦ “Чаир”, биће одржано финале Купа Србиjе стандардним ваздушним оружjем за сениоре и jуниоре.

 Drugo kolo Kupa SSS-Nis 16.11 (1)-min.jpg

Финалом Купа почиње сериjа од три такмичења у коjима ће Стрељачки клуб Ниш 1881 имати прилику да се покаже као добар домаћин. За десетак дана (15/16.фебруар) организоваће  jуниорско првенство Србиjе, а Стрељачки савез Србиjе jе Нишлиjама поверио и домаћинство другог кола Купа за кадетске и категориjе млађих jуниора и jуниорки (22/23.фебруар). 

Дуго су Нишлиjе чекале да буду домаћини државног првенства или финала Купа. Последње првенство државе у стрељаштву у граду на Нишави одржано jе jош 1993. године.

 Mihajlovic Lidija-min.jpg

Стрелци Ниша 1881, клуба коjи jе, како му и име каже, основан пре 139 година, су децениjама радили у неадекватним условима. И поред тога успеси нису изостали. Вишегодишњи напори да добиjе стрељану наjзад су уродили плодом.

 

Лидиjа Михаjловић, некадашњи олимпиjац и заштитни знак стрељаштва у Нишу, данас тренер и потпредседник клуба,  подсећа да jе првобитни проjекат за нову стрељану направљен jе пре више година. Изградња jе требало да почне 2015.године, међутим Град Ниш jе одустао од реализациjе проjекта.

 Lidija_Mihajlovic_Kristalni_globus_2009-min.jpg

-Стрељачки обjекат у Нишу ниjе битан само за оваj град већ за цео jуг Србиjе. Нисам се предала  кад jе град одустао од изградње – истиче Лидиjа Михаjловић и наставља.– Пре нешто више од три године председник Србиjе Александар Вучић, тада премиjер, jе посетио Ниш и разговарао са грађанима. Добила сам прилику да се састанем са премиjером и разговарам о стрељани. Представила сам све проблеме с коjима су се нишки стрелци годинама сусретали, у каквим условима сам радила током целе такмичарске кариjере, а ипак постизала успехе, и говорила о томе колики би значаj у развоjу стрељаштва имала стрељана у Нишу. Казала сам да не би само Ниш, већ цео jуг Србиjе био захвалан. Председник Вучић jе помогао да се крене у реализациjу проjекта.

Градња стрељане jе, средствима Града Ниша и Министарства привреде, почела краjем 2018. године.

- Изграђен jе обjекат са 47 стрељачких места у главноj хали, а приводе се краjу и радови у посебноj сали за финална гађања. Обjекат jе опремљен лифтом за особе са инвалидитетом, свлачионицама и осталим пратећим просториjама. Са градским властима Ниша имамо одличну сарадњу. Град Ниш jе и прошле и ове године клубу издвоjио завидна средства из буџета, а финансирао jе и куповину десет електронских мета и 37 апарата потребих да би се гађало у папирне мете. Од раниjе смо имали пет електронских мета, тако да сада можемо да се похвалимо модерним и врло добро опремљеним обjектом – наставља Михаjловићева.

 

Прво такмичење у новоj стрељани, генерална проба за Нишлиjе као организаторе, било jе друго коло Купа Србиjе у новембру.

 

-Друго коло Купа jе протекло у наjбољем реду. То нас jе охрабрило да конкуришемо и за Првенство и финале Купа Србиjе. Захвални смо Стрељачком савезу Србиjе што нам jе указао част и поверио организациjу значаjних такмичења. Сада смо на слатким мукама, да оправдамо поверење као добри домаћини. Али, срећни смо због тих слатких мука, дуго смо их чекали.

 

Лидиjа Михаjловић истиче да Ниш 1881 планира да организуjе и међународна такмичења, можда већ следеће године у склопу обележавања 140 година постоjања клуба. Нови обjекат jе замах и за развоj стрељаштва међу наjмлађима.

 

-Тренутно клуб има око 50 чланова. У последњих неколико сезона наш наjисктакнутиjи стрелац jе Лара Цанић, коjа jе прошле године изборила место у jуниорскоj репрезентациjи. Уверена сам да ће бољи услови за рад утицати да што више младих у Нишу и целом региону почну да се баве нашим спортом. Моћи ћемо да примимо много више чланова и свих заинтересованих да тренираjу стрељаштво. Срећни смо што ћемо 140 година клуба обележити у овом прелепом обjекту – закључуjе Лидиjа Михаjловић.

 

Лидиjа Михаjловић - понос нишког спорта

 

 

Лидиjа Михаjловић jе jедан од наjуспешниjих нишких спортиста свих времена. Вишеструки jе државни првак и рекордер у дисциплинама пушком.

 

 На Олимпиjским играма учествовала jе два пута. Дебитовала jе  у Барселони 1992, а у Пекингу 2008 jе освоjила седмо место у гађању МК пушком из тростава, у дисциплини у коjоj jе годину дана касниjе освоjила Кристални глобус за триjумф на финалу Светског купа. На Светским куповима освоjила jе пет медаља. У ризници има и поjединачна и екипна одличjа са светских и евопских првенстава.

 

Симбол jе нишког стрељаштва. За наjбољег спортисту године града бирана jе осам пута.

 

Сећање на Зорана Стоjиљковића

 

Михаjловићева jе успехе постигла као ученица тренера Зорана Стоjиљковића, из чиjе школе су изашли многи успешни стрелци. Стоjиљковић jе годинама био стрелац, тренер и генерални секретар СК Ниш 1881. Посебан траг у клубу jе оставио у стручном раду. Под његовим руководством, Ниш 1881 jе израстао у изузетан спортски колектив. Зоран Стоjиљковић, некадашњи селектор Jугославиjе и Србиjе, преминуо jе 2017. године.

 

-Жао ми jе што Зоран Стоjиљковић ниjе дочекао отварање нове стрељане. Цео живот посветио jе стрељаштву и клубу Ниш 1881. Децениjама смо импоривизовали, радили у тешким условима. Заjедно смо и ушли проjекат изградње новог обjекта. Управо ми jе жеља да завршим посао коjи смо заjедно започели била додатан мотив да не одустаjем и истраjем у напорима да се изборим да Ниш добиjе стрељану – поручуjе Лидиjа Михаjловић.

Tagovi

Komentari (0)