СТРЕЉАШТВО: Зорана Аруновић и Дамир Микец, наjбољи стрелци Србиjе

БЕОГРАД, 29. jануар (ССС) – Стрељачки савез Србиjе jе традиционалном свечаношћу званично ставио тачку на 2019. годину, у коjоj су наши стрелци одржали континуитет осваjања медаља на великим такмичењима. У клубу ресторану „Петица“ у Београду додељена су признања наjуспешниjим поjединцима и клубовима у прошлоj сезони.

 Najbolji pojedinci i trener sa predsednikom SSS Nenadom Putnikom-min.JPG

За наjбољег женског стрелца проглашена jе Зорана Аруновић, док jе Дамир Микец био наjуспешниjи у мушкоj конкуренциjи. Обоjе су иста признања добили и пре годину дана. Jелена Аруновић, селектор репрезентациjе за пиштољ и лични тренер Зоране Аруновић, jе , као и 2018, изабрана за наjуспешниjег тренера. Трофеj за наjбољи клуб у 2019. године отишао jе у витрине крагуjевачког „Чика Мате“.

 ZoranaArunovic i Nenad Putnik-min.JPG

Зорана Аруновић и Дамир Микец су минуле године, као и неколико претходних, остварили значаjне резултате како у поjединачним дисциплинама тако и као чланови микс тима ваздушним пиштољем.

 

Аруновићева jе тачку на успешну међународну сезону ставила у новембру, сребрном медаљом ваздушним пиштољем на финалу Светског купа у Путjену (Кина).  Раниjе током године освоjила jе поjединачно злато ваздушним пиштољем, сребро у миксу истим оружjем са Дамиром Микецом и седму позициjу малокалибарским пиштољем на Европским играма у Минску. На Европском првенству ваздушним оружjем у Осиjеку jе у тандему са Микецом стигла до бронзане медаље у миксу.

 Najbolji pojedinci i klubovi-min.JPG

Дамир Микец jе сериjу учешћа на великим такмичењима у 2019. години отворио сребрном медаљом ваздушним пиштољем на Светском купу у Њу Делхиjу, чиме jе изборио олимпиjску квоту. На ЕП ваздушним оружjем у Осиjеку jе, сем бронзе у миксу са Зораном Аруновић, освоjио jе и сребро у поjединачноj конкуренциjи. На Европским играма jе поjединачно био седми, а исти пласман остварио jе и на финалу Светског купа у Путjену.

 

Резимираjући 2019. годину, Зорана Аруновић jе истакла:

 

–Минула година jе, што се мене тиче имала и добре и лоше моменте. После нешто лошиjег почетка сезоне, успела сам да подигнем ниво резултата и да наставим низ медаља на великим такмичењима, па сам на краjу годину завршила на првом месту европске ранг листе за ваздушни пиштољ. Све у свему, прошлом сезоном сам задовољна. Почела jе олимпиjска година, на први поглед изгледа да су Игре у Токиjу далеко, али припреме за наjвећи изазов сваког спортисте су већ почеле.

 

Дамир Микец jе шести пут узастопно, а седми пут укупно изабран за наjбољег мушког стрелца године у Србиjи.

 

-Свако од ових признања ми много значи. Пре свега, ниjе лако бити изабран за наjбољег у земљи у коjоj има много одличних стрелаца, а пехар jе потврда да сам током године урадио нешто заиста значаjно и оставио траг. Почетак минуле године jе био врхунац прошле сезоне. У кратком периоду сам испунио олимпиjску квоту и освоjио две медаље на Европском првенству. Осећао сам се спремним да све то остварим на почетку сезоне и поносан сам што сам остварио циљ. Сваки трофеj за наjбољег стрелца ми даjе снагу да наставим овим путем. Надам се да ћемо се и у олимпиjскоj години радовати новим успесима.

 

Jелена Аруновић jе ,такође, „одбранила“ пехар за наjуспешниjег тренера године.

 

-Задовољна сам оствареним прошле године, али увек може боље. Поносна сам што наши стрелци успеваjу да се одржаваjу у светком врху, иако jе конкуренциjа све jача, све jе више земаља са стрелцима кандидатима за одличjа на великим такмичењима. Држимо корак са светом. Минула година jе за мене као тренера била доста тешка, jер Зорана jе имала проблема са повредом. Изузетно ми jе драго што сам успела сам да jе вратим у такмичарски ритам, па jе и иза ње jош jедна успешна сезона.

 

У име наjбољег клуба, „Чика Мате“, пехар jе примио председник Милан Армуш, коjи jе поручио:

 Najbolji pojedinci i klubovi2-min.JPG

-„Чика Мата“ jе четврти пут у последњих шест година изабран за наjбољи клуб. Оваj пут, успеси младих стрелаца су пресудили да добиjемо признање за 2019. Jуниори и jуниорке су низали одличне резултате, што говори да смо на путу коjи обећава лепу будућност. Пред нама су велики изазови у 2020, надам се новим успесима, а да ће круна у овоj години бити олимпиjска медаља.

 

НАJБОЉИ ПОJЕДИНЦИ И КЛУБОВИ

 

Ранг листа клубова: 1. “Чика Мата, 2. Полицаjац, 3. Олимпик 011, 4. Нови Сад 1790, 5. Нови Београд-Ушће…

 

Првопласирани на ранг листама по дисциплинама и категориjи

 

Пушка

Сениори: Миленко Себић (Црвена звезда/Академац)

Сениорке: Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790)

Jуниори: Марко Ивановић („Чика Мата”)

Jуниорке: Теодора Вукоjевић („Чика Мата“)

Млађи jуниори: Марко Ивановић („Чика Мата”)

Млађе jуниорке: Теодора Вукоjевић („Чика Мата“)

Кадети: Ђорђе Савић (Око соколово)

Кадеткиње: Ања Кнежевић (Нови Београд-Ушће)

Пионири: Алекса Ракоњац (Панчево 1813)

Пионирке: Ања Кнежевић (Нови Београд-Ушће)

 

Пиштољ

Сениори: Дамир Микец (Полицаjац)

Сениорке: Зорана Аруновић (Олимпик 011)

Jуниори: Стефан Тодоровић (Колубара)

Jуниорке: Jована Тодоровић (Нови Београд- Ушће)

Млађи jуниори: Немања Митровић („Алекса Деjовић“)

Млађе jуниорке: Елеонора Радуловић („Драган Jевтић Шкепо“) и Диjана Jанковић („Алекса Деjовић“) деле прво место

Кадети: Душан Боjић (Смедерево)

Кадеткиње: Диjана Jанковић („Алекса Деjовић“)

 

НЕНАД ПУТНИК: Успешна година окићена са 98 медаља

 

Ненад Путник, председник Стрељачког савеза Србиjе jе, отвараjући данашњи скуп казао:

 

-Минула година jе за Стрељачки савез Србиjе била изузетно успешна. Током 2019, српски репрезентативци су освоjили 98 одличjа на међународним такмичењима, 13 више него 2018. Освоjено jе по 37 златнх и сребрних и 24 бронане медаље. Са наjвећих такмичења, Европских игара, европских првенстава, турнира Светског купа репрезентативци Србиjе су се вратили са jедном златном, седам сребрних и три бронзане медаље. Посебно смо поносни на сребрну медаљу наше репрезентациjе ваздушном пушком у Европскоj лиги младих, jер таj успех говори да стасава нова успешна генерациjа и да имамо будућност.

 

Почела jе, за сваки спорт, наjважниjа, олимпиjска година.

 

-Стрељаштво за сада има пет олимпиjских квота, више него иjедан други индивидуални спорт у Србиjи. Међутим,  квалификациони циклус jош траjе и очекуjемо да ће броj квота бити и већи - истакао jе председник ССС.

 

Путник се захвалио институциjама коjе су допринеле успешном раду ССС, а посебно Министарству омладине и спорта, Олимпиjском комитету Србиjе и генералном спонзору „Телекому Србиjе“. Истакао jе да jе Савез у 2019. години реализовао многе проjекте везане за стрељачке обjекте, помагао клубове и дружине у свом чланству...

 

–У 2020.ћемо наставити са несмањеним интензитетом да помажемо рад наших чланица, као и репрезентативцима да реализуjу своjе програме.

 

Председник ССС jе за краj упутуо поруку свим члановима стрељачке породице у Србиjи.

 

-Позивам вас са сви дамо све од себе да сачувамо jединство и хармониjу коjу сада имамо у стрељачкоj организациjи, неопходну за спортске успехе. Борба за такве вредности jе jеднако значаjна као и борба на ватреноj линиjи – закључио jе Путник.

 

 

ПЛАКЕТЕ ЗА ПАРТНЕРЕ И ВЕТЕРАНЕ

 Veterani -Dobitnici plaketa za doprinos streljastvu-sa rukovodstvom SSS-min.JPG

Стрељачки савез се доделом плакета захвалио и инстутциjама и поjединцима коjи су помогли развоjу стрељачког спорта у 2019. години.

 

Плакете су добили Министарство омладине и спорта, Министарство одбране Републике Србиjе, затим генерални спонзор ССС „Телеком Србиjе“, Олимпиjски комитет Србиjе , министар одбране Александар Вулин и директор „Телекома“ Предраг Ћулибрк.

 

Посебним плакетама – захвалницама награђени су ветерани стрељаштва, коjи су током своjих кариjера као стрелци, тренери, спортски радници, допринели да српско стрељаштво данас буде у светском врху.

 

Плакетама за изузетан допринос развоjу стрељачког спорта у Србиjи награђени су: Слободан Гаврић, Павле Златић, Небоjша Релић, Витомир Хоман, Србољуб Jаковљевић, Милисав Пантић, Ида Кабок, Саша Пауковић, Jанош Jухас, Слободан Боjковић, Обрад Стевановић, Срећко Пеjовић и Милан Парезановић..

 

 

Tagovi

Komentari (0)