СТРЕЉАШТВО - Светско првенство у Бакуу нови корак ка Паризу

БЕОГРАД, 14. август (ССС) – После вишенедељне паузе српски стрелци се ове седмице враћаjу на велику међународну сцену.

 Miks Mikec Arunovic.jpg

Од четвртка ће се такмичити на Светском сениорском првенству у Бакуу, првом великом међународном такмичењу после Европских игара одржаних краjем jуна и почетком jула у Вроцлаву.

На Шампионату ће учествовати више од 1.200 стрелаца из 101 земље. Српски репрезентативци, њих 12, ће учествовати само у олимпиjским дисциплинама.

Циљеви и амбициjе су исти као и на претходним великим такмичењима – медаље и квоте за Олимпиjске игре. Светско првенство jе jедно од наjзначаjниjих такмичења у квалификационом циклусу за Париз.

-На свако такмичење идемо са високим амбициjама. Наш краjњи циљ jе да до краjа квалификационог циклуса, до кога су укључуjући Светско првенство остала jош четири такмичења. бар шесторо наших стрелаца избори учешће на Играма у Паризу. За сада су квоте изборили Зорана Аруновић и Дамир Микец. Надамо се да ће им се jош неко придружити у Бакуу – казао jе Драган Марковић, спортски директор ССС пред полазак на Светско првенство. 

У Бакуу ће се делити по четири квоте у свакоj олимпиjскоj поjединачноj дисциплини. 

- Имамо стрелце коjи су спремни да се боре за медаље и за квоте, али и конкуренциjа jе наjjача могућа. Део олимпиjских квота jе већ расподељен. Међутим, много врхунских стрелаца jе и даље у конкуренциjи за олимпиjске визе, па ће и у Бакуу осваjање квоте бити успех скоро раван медаљи. Броj стрелаца коjи спадаjу у озбиљне конкуренте за пласмане у финала и осваjање одличjа jе велики у свакоj дисциплини. Међу њима су и наши репрезентативци – истакао jе Марковић. 

Подсетимо, у саставу Србиjе, коjи jе обjављен протекле недеље су: Милутин Стефановић, Миленко Себић, Лазар Ковачевић (сва троjица ваздушна и малокалибарска пушка тростав). Андреа Арсовић, Теодора Вукоjевић (обе ваздушна и МК пушка тростав), Ивана Анђушић Максимовић (ваздушна пушка), Сања Вукашиновић (МК пушка тростав), Дамир Микец, Димитриjе Гргић, Душко Петров (сви ваздушни пиштољ),  Зорана Аруновић (ваздушни пиштољ) Jована Тодоровић (ваздушни и малокалибарски спорт пиштољ).

Од четвртка до суботе на програму су дисциплине ваздушним оружjем, док ће се у недељу и понедељак наши репрезентативци такмичити малокалибарским оружjем.

За разлику од претходних неколико првенстава Европе и света, као и Европских игара, на СП у Бакуу неће бити посебних екипних такмичења. Биће додељиване екипне медаље, али по старом систему – на основу збира поjединачних резултата свих чланова тима у поjедиачним квалификациjама. Србиjа ће имати екипе у све четири дисциплине пушком и у мушкоj конкуренциjи ваздушним пиштољем. 

 

Tagovi

Komentari (0)