Стеван Плетикосић на месту историjског успеха

БОЛОЊА, 18. септембар (ССС) -  Српски стрелци у петак стартуjу на сениорском Првенству Европе малокалибарским оружjем. На такмичењу, коjе се одржава  у Болоњи, нашу земљу представља осморо такмичара. Зорана Аруновић, Jасмина Миловановић ће гађати МК спортским пиштољем, а Андреа Арсовић, Сања Вукашиновић, Ивана Анђушић Максимовић, Стеван Плетикосић, Милутин Стефановић и Миленко Себић МК пушком из тростава.

 Stevan Pletikosic Bolonja 2019.jpg

Прва група наших репрезентативаца у коjоj су две такмичарке пиштољем и стрелци пушком Плетикосић, Стефановић и Себић, jе стигла у Италиjу. Данас су одрадили прве тренинге на стрелишту у Болоњи, на коме су исписане златне странице српског и jугословенског спорта.

 

Овогодишње такмичење jе други шампионат Старог континента малокалибарским оружjем у Болоњи, први jе, на истом овом стелишту одржан 1991. године. Тада jе прво место у билансу медаља убедљиво освоjила репрезентациjа Jугославиjе, испред селекциjе СССР.

 trening2.jpg

Jедан од актера историjског учешћа jугословенске стрељачке селекциjе jе актуелни репрезентативац Србиjе Стеван Плетикосић. Искусни стрелац из редова крагуjевачког „Чика Мате“ jе 1991. освоjио титулу jуниорског првака Европе у троставу и сребро у гађању МК пушком из лежећег става. Омладинска репрезентациjа Jугославиjе се у обе дисциплине окитила наjсjаjниjим одличjима, а уз Плетикосића, у екипи су били Александар Митев из Београда и Харис Халиловић из Сараjева.

 

-Репрезентациjе Jугославиjе и СССР су у то време биле доминантне у Европи. Ниjе се постављало питање да ли ћемо, већ колико ћемо медаља освоjити. На краjу, Jугославиjа се из Болоње вратила са 23 одличjа, што jе биланс коjи нико никад неће поновити, између осталог и што су правила другачиjа – присећа се Плетикосић.

 

Пре тридесетак година на Европским првенствима у сениорскоj конкуренциjи у дисциплини тростав, сем у укупном пласману, делиле су се и медаље по ставовима (клечећи, лежећи, стоjећи), па jе броj одличjа нешто већи. Међутим, и без медаља по ставовима, Jугославиjа би доминирала.

 

–Степен доминациjе коjи jе jугословенска репрезентациjа достигла пре 28 година у Болоњи ниjе запамћен у историjи великих стрељачких такмичења – наставља Плетикосић.

 

Плетикосић jе 1991. иза себе већ имао искуства и са сениорских такмичења и медаље у Светском купу, али ипак ниjе успео да се избори за место у сениорском тиму, иако jе био светски jуниорски рекордер у гађању малокалибарском пушком из лежећег става.

 

-Репрезентациjа Jугославиjе у готово свим дисциплинама jе била изузетно jака. Мени су конкуренти за сениорски тим пушком били искусниjи  стрелци Горан Максимовић, Немања Миросављев и Раjмонд Дебевец. О томе колико jе тим био квалитетан, наjбоље говори податак да су се у такмичењу сениора у троставу на Европском првенству у Болоњи , у финале пласирала сва троjица jугословенских репрезентативаца. Горан Максимовић jе освоjио злато, Немања Миросављев сребро, а Раjмонд Дебевец jе био седми – истиче Плетикосић.

 

Дебевец jе и данас активан такмичар, репрезентативац Словениjе, учествуjе на овогодишњем ЕП. Тренутно се у Болоњи, од чланова моћног сениорског тима Jугославиjе из 1991, налази и Миросављев, тренер у стручном штабу Италиjе. Максимовић jе сада селектор Jапана, али на ЕП у Болоњи учествоваће његова ћерка Ивана Анђушућ Максимовић.

 

Успомене на Болоњу 1991. буде лепа сећања, али и малу горчину. Било jе то последње такмичење стрељачке репрезентациjе СФР Jугославиjе. Убрзо jе почео распад земље.

 

Плетикосић jе 1992. дебитовао на Олимпиjским играма у Барселони, на коjима jе освоjио бронзу МК пушком из лежећег става.

 

-И у годинама док сам био jуниор, био сам уз раме сениорима, па jе био и логичан след ствари да се усталим и у наjjачем тиму. Болоња jе била jедна од одскочних даски да се изборим и за учешће на Олимпиjским играма у Барселони, коjе ми стрелци памтимо и по ружном и по лепом. Због санкциjа наступали смо без националних обележjа, али освоjили смо три медаље –каже Плетикосић, а уз њега олимпиjским одличjима окитили су се Jасна Шекарић, коjа jе освоjила друго место ваздушним пиштољем, и Аранка Биндер, бронзана ваздушном пушком.

 

Поредећи развоj европског стрељаштва у последње три децениjе и конкуренциjу 1991. и 2019. године , Плетикосић оцењуjе:

 

-Броj земаља учесница jе сада незнатно већи. И раниjе се такмичила скоро цела Европа, а сада уместо Jугославиjе, имамо добре тимове Србиjе, Хрватске и Словениjе, док jе распадом СССР светско стрељаштво jе добило неколико квалтетних националних тимова. Дакле, што се тиче броjа земаља учесница ниjе се много тога променило, али све jе више држава са такмичарима, коjи вреде за медаље и пласмане у финала.

 

Тешко jе издвоjити ко су наjозбиљниjи фаворити за медаље.

 

-Кад jе о моjоj дисциплини, троставу, реч, бар 15-так репрезентациjа у Болоњи има у своjим редовима озбиљне кандидате за финале и медаље. Међу њима jе и Србиjа. Надам се добрим резултатима, али никоме неће бити лако. Конкуренциjа jе jача, а и ниво резултата потребних за пласман у финале из године у годину расте, много jе виши него 1991.  – закључуjе Плетикосић.

 

 

СТРЕЛИШТЕ 1991. И 2019.

 

 

Болоња jе град са дугом стрељачком традициjом. Клуб jе основан 1862. године. Стрелиште на коме jе организовано ЕП 1991. и на коме се одржава овогодишњи шампионат jе преуређено у модерну стрељану  1947. године. Кад jе о такмичарском обjекту реч у протеклих 28 година ниjе много променило.

 

-Малокалибарско стрелиште изгледа више-мање исто као и 1991. године – оцењуjе Плетикосић

 

Домаћини су се, ипак, потрудили да направе корак даље у организациjи. Jедино што jе ново jе монтажно стрелиште за финална гађања.

 

 

У СПОРТУ 37 ГОДИНА

 

Стеван Плетикосић jе рођен 1972. године. У jуниорскоj репрезентациjи jе дебитовао jе са 1986, а стрељаштвом jе почео да се бави четири године раниjе. Активни jе спортиста 37 година! И поред тога што већ годинама скоро свакодневно тренира наjмање по два, два и по сата, има снаге да се и даље такмичи, бори и опстаjе у светском врху. Ове сезоне, наjвећи успех му jе сjаjно пето место на Светском купу у Рио де Жанеиру, када му jе замало измакла олимпиjска квота.

 

„Рецепт“ за стрељачку дуговечност jе jедноставан

 

-Волим спорт, стрељаштво, а када човек ради оно у чему ужива ништа ниjе тешко – поручуjе Стеван Плетикосић.

Tagovi

Komentari (0)