Стара Пазова добила необичан музеј

Завичајна кућа народног хероја, Јанка Чмелика, Словака из Старе Пазове, народног хероја из Другог светског рата, након трогодишњег реновирања отворена је за туристичке посете.

 Spomen kuca Janka Cmelika.jpg

Осим поставке везане за народноослободилачку борбу Јанка Чмелика, која броји чак 2000 експоната, у циљу обележавања јубилеја, 250 година од доласка Словака у Стару Пазову, отворена је изложба традиционалног одевања Словакиња као и њихове најзначајније етничке специфичности – богатство материјала, боја, шара, орнаменета и украса који су ношени у прошлости.

У оквиру поставке изложена је и јединствена ношња стара чак 700 година. Овај врста ношње искључиво је ношена у Старој Пазови и Сланкаменачким виноградима. Богата збирка народних ношњи биће званичан део туристучке понуде општине Стара Пазова.

У кући се такође налази и етнолошка поставка везана за живот страопазовачких Словака и Срба, на којој се може видети како су се две културе мешале и шта су Словаци и Срби преузимали једни од других на пољу исхране, начина живота и облачења.

Завичајна кућа Јанка Чмелика проглашена је националним непокретним културним добром од значаја и налази се под заштитом државе.

Тим поводом директорка Туристичке организације Стара Пазова, Драгана Зорић – Станојковић нагласила је да је ово веома значајан локалитет не само за туристе већ и за целу државу, јер показује какву богату музејску збирку може да изроди мешање култура и обичаја локалног становништва. Додала је да је кућа Јанка Чмелика симбол патриотизма и борбе за његово очување.

Јанко Чмелик је учествовао у априлском рату 1941. године, а након капитулације југословенске војске је одведен у заробљенички логор у Немачку одакле је побегао у јуну исте године.

Био је активан члан тада илегалне Комунистичке партије и борио се за слободу, али и за бољи статус обичног човека, сељака, чији је у то време живот био мучан и тежак. Када је ухапшен, непосредно пре стрељања, упркос страшном мучењу, (наводно му је скидана му је кожа са леђа и сврдлом су му бушене кости на ногама) није издао своје сараднике. Стрељан је 12. маја 1942. године у Сремској Митровици. За изванредно храбро држање пред непријатељем проглашен је за народног хероја 25. 10. 1943. године.

Завичајна кућа Јанка Чмелика налази се у Старој Пазови у истоименој улици на броју 62 и отвараће се за најављене групне посете. Посетиоци ће поред етнолошке и историјске традиције моћи да уживају у традиционалним и јединственим пазовачким специјалитетима. За више информација надлежна је Туристичка организација општине Стара Пазова.

Tagovi

Komentari (0)