Српски стрип-аутори гости 13. Херцегновског стрип фестивала

Двоjица изузетних уметника са простора бивше Jугославиjе – Леонид Пилиповић алиас Пункерстеин из Србиjе и Стjепан Штеф Бартолић из Хрватске заокружуjу листу специjалних гостиjу овогодишњег 13. издања Херцегновског стрип фестивала (ХСФ) коjи ће се одржати од 6. до 11. септембра на више локациjа у Херцег Новом у Црноj Гори.

 Poster HN.jpg

 

Листу специjалних гостиjу поред њих чине – Аргентинац, легенда стрип стваралаштва Enrique Breccia; британски трио сjаjних уметника Rufus Dayglo, Boo Cook i Simon Davis; Италиjани Vanessa BelardoPasquale del Vecchio, Andrea di Vito i Mario Alberti, те Шпанци Raul Allen i Javier Fernandes. Они ће предводити импресивну уметничку армиjу од више од 50 стваралаца коjи ће боравити у Херцег Новом у септембру, а међу коjима и редовни гости из Србиjе – Алекса Гаjић, Мирко Чолак, Стеван Субић, Драгана Купрешанин, Владимир Весовић, као и инострани стрип-цртачиWilliam Simpson, Walter Venturi, Walter Trono, Antonio Lucchi, Тихомир Тикулин и Изток Ситар. Гости фестивала, као и претходне године биће представници и Нова Фестивала из Панчева.

Уз подсећање да jе 2019. година препуна значаjних jубилеjа из света стрипа, овогодишње издање ХСФ-а ће бити у знаку обележавања тих круциjалних историjских момената, попут 90 година од изласка Тин Тина, 80 година Бетмена, 60 година Астерикса, 50 година Алана Форда и 50 година наjпознатиjег балканског стрипа Дикан. У том контексту предавања ће држати легенда овдашњег стрип стваралаштва, аутор Дикана, Лазар Средановић, сjаjни црногорски теоретичар стрипа Лука Ракоjевић, те познати стрип зналци Морено Буратини, Изток Ситар, Владимир Весовић, Милко ПекоЗоран Стефановић (Срб)Филип Андроник и многи други. Предавања коjа ће се одржавати у херцегновским школама и на устаљеним ХСФ локациjама, поред изложби, цртања за фанове, уметничких радионица, концерата и познатих ХСФ журки, део су целодневног програма коjим jе испуњено свих шест дана херцегновске светковине посвећене деветоj уметности, и сви догађаjи су потпуно бесплатни за посетиоце.

Zograf i Dragana Kuprešanin - HN strip festival.jpg

Наравно, ХСФ не би био jедан од наjjачих фестивала у овом делу Европе да не припрема сваке године и по неко врхунско изненађење, па се тако спрема нешто и за ово издање ХСФ-а, а ускоро ће бити обjављен и списак врхунских музичких стваралаца, коjи ће бити део 13. издања херцегновске манифестациjе посвећене деветоj уметности.

Tagovi

Komentari (0)