Србиjа у светском и европском врху по броjу олимпиjских улазница

БЕОГРАД, 5.jун (ССС)  - Међународни олимпиjски комитет jе приликом покретања процедуре одлагања Олимпиjских игара , између осталог, саопштио да jе до сада подељено 53 процента квота и норми за ОИ у Токиjу.

 Streljastvo Pistolj-min.JPG

Квалификациjе за олимпиjски турнир у стрељаштву одскачу од просека. Наиме, циклус квалификациjа jе и пре суспензиjе такмичења због пандемиjе коронавируса био при краjу. На ОИ ће учествовати 360 стрелаца а до сада jе подељено 300 олимпиjских улазница, па више од годину дана пре почетка ОИ више-мање jе jасно коjе земље ће имати наjвећи броj спортиста на стрељачком турниру у Токиjу.

 

Квоте су за сада освоjили такмичари из 61 земље, а Србиjа jе високо рангирана на  ранг листи држава коjе имаjу квалификоване стрелце. На jедноj од табела jе и на другом месту.

 

Наши репрезентативци су освоjили шест квота – три пиштољем (Зорана Аруновић, Дамир Микец, Jасмина Миловановић) и три пушком (Милутин Стефановић, Сања Вукашиновић, Андреа Арсовић).

 

Србиjа се налази на деоби од 13. до 17. позициjе светске листе земаља са квалификованим стрелцима. Кад jе реч о европским државама, наша земља дели шесто, седмо и осмо место са Украjином и Немачком.

 

Репрезентативци Стрељачког савеза Србиjе се такмиче у дисциплинама ваздушним и малокалибарским оружjем. Када се гледаjу само те дисциплине, наши стрелци су други у Европи!

 

Од земаља са Старог континента само Русиjа има више квалификованих стрелаца ваздушним и малокалибарским оружjем.

 

На светскоj листи квалификованих такмичара пушком и пиштољем наша земља jе, са шест квота на деоби од 7. до 9.места са Египтом и Ираном, а иза Кине, САД, Русиjе, Индиjе, Jужне Кореjе и Аустралиjе.

 

Као и обично, наjвише квалификованих стрелаца има Кина – 25 (20 у дисциплинама ваздушним и МК оружjем и пет у гађању глинених голубова). Следе САД (21), Русиjа (18), Индиjа (15), Аустралиjа (15)... Само девет држава има двоцифрен броj квалификованих стрелаца, укључуjући и Jапан, коjи као домаћин има по jедно загарантовано место у свакоj дисциплини – укупно 12, без обзира да ли су се њихови репрезентативци пласирали кроз такмичења. Иначе, на борилиштима олимпиjске визе jе „погодило“  петоро jапанских стрелаца.

 

Наjвеће шансе да увећаjу своjе олимпиjске тимове имаjу стрелци са Старог континента. Свега 16 од преосталих 60 олимпиjских виза ће бити подељено на такмичењима и то на шампионатима Европе ваздушним, малокалибарским оружjем и у гађању глинених голубова током 2021, jер квалификациjе на светским и такмичењима других континената су завршене.

 

Остале квоте ће бити распоређене на основу светских ранг листа и одлука специjалне комисиjе МОК. Комициjа ће, по завршетку квалификациjа, решити коме ће доделити специjалне позивнице и евентуалне враћене и нерасподељене квоте.

 

Земље са шест и више олимпиjских квота у стрељаштву

 

Кина 25 (20 пушка и пиштољ + 5 глинени голубови)

САД 21 (13+8)

Русиjа 18 (13+5)

Индиjа 15 (13+2)

Аустралиjа 15 (9+6)

Jужна Кореjа 14 (12+2)

Jапан 12 (загарантовано место у свакоj дисциплини)

Египат 11 (6+5)

Италиjа 11 (5+6)

Француска 9 (4+5)

Чешка 7 (3+4)

Словачка 7 (2+5)

Србиjа 6 (6+0)

Иран 6 (6+0)

Немачка 6 (5+1)

Украjина 6 (5+1)

Таjланд 6 (3+3)

Tagovi

Komentari (0)