Србија без ГМО - Крагујевац 2019 (Субота 18. мај, 11:00)

Окупљање учесника почиње од 10 часова и 30 минута код фонтане на почетку Великог парка. До 11 часова биће приређен програм који припрема Српски ансамбл "Смиље", делиће се едукативни материјал о ГМО, организовано је и фотографисање.

 Srbija Bez GMO 2019 - Najava.jpeg

На истом месту од 11 часова следи представљање ставова стручњака Србије о генетички модификованим организмима (ГМО) и компанији Монсанто:

  • проф. др Миладина М. Шеварлића, агроекономисте
  • проф. др Миодрага Димитријевића, генетичара
  • доц. др Татјане Бранков, аутора књига "Храна будућности или биотероризам" и "ГМ системи исхране и њихов економски утицај"
  • проф. др Данице Грујичић, начелника Одељења за Неуроонкологију КЦС

 

Подсећамо, Монсанто се бави производњом и продајом ГМ семена на планетарном нивоу (од прошле године је у власништву Бајера), што у Србији није дозвољено Законом о ГМО, важећим од 2009. године. 

На крају овог дела догађаја биће прочитани стихови песме Љубивоја Ршумовића о ГМО.

Потом почиње шетња већ редовном трасом, без ометања саобраћаја - тротоаром улице Крагујевачког октобра до Спомен-музеја "21. октобар". Ту се завршава окупљање, пуштањем балона са обележјем "Србија без ГМО" и завршним фотографисањем (обезбеђен је рам са истом ознаком).

Организатор окупљања у Крагујевцу је портал ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, награђен за рад о ГМО 2015. године и копредлагач Декларације против ГМО на територији Крагујевца две године раније. Коначну верзију документа крагујевачки одборници су једногласно усвојили 27. децембра 2013. године.


Крагујевац је данас међу 136 градова и општина Србије са усвојеном Декларацијом о ГМО. Те локалне самоуправе које су се определиле да буду територије без ГМО представљају 77,2% укупне територије Србије и 84,5% укупног становништва. Региони без ГМО, иначе, постоје широм света, а нарочито су распрострањени у Европи.

 

Подршку скупу "Србији без ГМО" активним учешћем у Крагујевцу и овога пута званично су потврдили УГ "Еко камп фан", Планинарско-еколошки клуб "Гора", УГ "Бирам Крагујевац", Еколошко-истраживачко друштво "Младен Караман"... Међу учесницима ће појединачно бити и пчелари, гљивари, чланови других еколошких и сродних организација из града, породице са децом и остали заинтересовани суграђана који су од 2016. године сваке треће суботе у мају у Великом парку.

Окупљање је надстраначко - неће бити допуштено истицање страначких обележја, као и раније.

Технички партнери крагујевачког скупа "Србија без ГМО" су: Дак мјузик шоп, Дуо дигитал медиа, штампарије Лавиринт и ЦТ медиа.

Уз окупљање у Крагујевцу, истовремено се организују скупови и у Београду - организатор је Друштво српских домаћина (ДСД), заједно са УГ "Ко нам трује децу" и "Здрава Србија"; у Нишу (Еколошки покрет Ниша и Дружина светог краља Милутина); као и у Новом Саду и Сремској Митровици (ДСД).

Акција је ове године и међудржавна, пријављени су скупови и у Републици Српској - у Требињу и Бјељини. 

Захвални смо уколико најавите окупљање и испратите догађај.

Добродошли!


КРАГУЈЕВАЦ БЕЗ ГМО ФБ ГРУПА 
СРБИЈА БЕЗ ГМО ФБ СТРАНА

 

ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Дејан Милошевић, власник и уредник портала

 

Tagovi

Komentari (0)