СРЕТКО ДИВЉАН - ДИВЉАНИЗАМ

У петак, 20. маjа 2022. године с почетком у 19.00 часова у Галериjи Куће Воjновића, Цара Душана 3, одржаће се отварање самосталне изложбе слика под називом „Дивљанизам“ аутора Сретка Дивљана из Jагодине. Изложбу ће отворити Љиљана Челиковић, ликовни педагог из Нове Пазове и проф. др Славица Ђукић Деjановић.

 Sretko Divljan. Pozivnica.jpg

Сретко Дивљан рођен jе у Новоj Пазови. Факултет за ликовне уметности завршио jе у Београду 1973, а Магистрирао jе на истом факултету 1975. године. Излагао jе на више од 100 колективних изложби од коjих му jе наjдражи београдски Октобарски салон. Остварио jе и преко 50 самосталних изложби у земљи и иностранству. Члан jе УЛУС-а од 1974. године. Почетком последње децениjе прошлог века његова самостална изложба у Будимпешти путем анкете проглашена jе за изложбу године, а награду „Наjбољи студент године“ добио jе 1973. године на Факултету ликовних уметности у Београду. Велику награду Салона у октобру за област ликовних уметности УЛУС-а добио jе 2017. у Београду.

Mila, akrilik na platnu,120x100cm .jpg

За време дугогодишње професуре у гимназиjи Светозар Марковић у Светозареву основао jе секциjу модних креатора и манекена, као и секциjу модерног балета 1976. године. Након тога своjу кариjеру наставља као професор на Учитељском факултету у Jагодини где jе уjедно био и дугогодишњи декан сада Факултета педагошких наука у Jагодини.

Даровит jе и позоришни редитељ коjи jе открио броjне таленте, а они већ годинама (па и децениjама) глуме у наjистакнутиjим српским позориштима. Курс режиjе завршио jе 1964. у Сараjеву у позоришту Хасан Кикић. Као редитељ и руководилац позоришта оставио jе значаjан траг у позоришном животу Jагодине. Режирао jе око 80 позоришних представа. За време НАТО бомбардовања основао jе „Ратну школу против суза и стреса“. Успешно пише монографиjе, приповетке, баjке и басне.

Opstanak, akrilik na platnu,120x100cm .jpg

Аутор за своjе радове каже „Моj стил изражавања у уметности зове се дивљанизам. Светле и тамне ниjансе палете доминираjу у нео-експресионизму дивљанизма, коjи сугестивно прича о драми света и живота. Сведене форме и плохе своjом jедноставношћу  ругаjу се разним помодарним покретима и жале сироти и напаћени свет.“

Сретко Дивљан познат jе српскоj jавности као сjаjан сликар, успешан ликовни педагог, писац монографиjа и добитник многоброjних награда.

Изложба слика Сретка Дивљана „Дивљанизам“ биће отворена за jавност до 5. jуна 2022. године. Посетиоци ће моћи да погледаjу изложбу сваког радног дана од 10.00 до 19.00 часова.

 

Улаз на изложбу jе слободан.

 

Сања Саjферт

 

Tagovi

Komentari (0)