СПЕКТАКУЛАРНИ БАДМИНТОН ДАНИ У НОВОМ САДУ

ОД 24. ДО 27. JУНА 2021. У СПОРТСКОМ ЦЕНТРУ “СЛАНА БАРА”, УЗ УЧЕШЋЕ ОД ПРЕКО 600 АКТЕРА ИЗ 25 ЗЕМАЉА СТАРОГ КОНТИНЕНТА, ОДРЖАН “SERBIAN U17 & YOUTH INTERNATIONAL НОВИ САД 2021” -

 

1. Andjela Vitman, Viktor Petrovic.JPG 

Организациjа на нивоу наjвећих светских спортских такмичења, високо квалитетни мечеви, изванредна атмосфера, добри резултати српског бадминтон подмлатка... Овако гласи резиме спектакуларног, деветог по реду, “Serbian U17 & Youth International Нови Сад 2021”, коjи jе од 24. до 27. jуна 2021. одржан у Спортском центру “Слана бара” у Новом Саду, уз учешће од преко 600 актера из 25 држава Старог континента. Традиционални новосадски турнир, коjи jе уjедно био наjмасовниjе такмичење за бадминтон подмладак у Европи у протекле две године, jош jедном jе оправдао епитет прворазредног спортског догађаjа, а организатори, Бадминтон савез Србиjе, Бадминтон савез Воjводине и Бадминтон клуб Нови Сад, могу да буду поносни на баjковита четири дана у “српскоj Атини”.

 3. Darko Udovicic, Andjela Vitman, Aranka Binder, Viktor Petrovic, Radomir Jovovic.JPG

На турниру званичног Европског купа за играче до 17 година ‘’Serbian U17 International Нови Сад 2021’’, где jе наступила комплетна У17 репрезентациjа наше земље, Србиjа jе, у веома jакоj конкуренциjи, исковала jедно одличjе. Оно jе дело мешовитог дубла Виктор Петровић, Анђела Витман, коjи jе после изузетно тешког меча четвртфинала, вредног медаље, савладао у три сета турску комбинациjу Бугра Актас, Синем Jилдиз. Упркос повреди Петровић jе издржао исцрпљуjући дуел у борби за полуфинале, али, на жалост, то jе био краj турнира за српски микс коjи jе био постављен за првог носиоца у овоj конкуренциjи. Меч за улазак у велико финале предат jе без борбе Русима Илиjи Весновскаjем и Дариjи Карлампович, коjи су на краjу и стигли до трофеjа. У осталим конкуренциjама наjдаље су стигли Нина Богдановић у женском синглу, коjа jе стала на корак од пласмана међу осам наjбољих, и Угљеша Михаjловић и Вања Рашета, коjи су заустављени у осмини финала мушког дубла.

 5. Ilia Vesnovskiy, Daria Kharalampovich.JPG

“Моj последњи “Serbian U17 International Нови Сад“ завршила сам са само jедним одличjем иако сам имала циљ да стигнем до два трофеjа и да тако завршим сезону у великом стилу. На жалост због повреде мог партнера Виктора Петровића и мало слабиjег наступа у женском дублу нисам успела да испуним циљ. Без обзира на то ова сезона за мене jе била невероватна и пуна нових искуства стечених на великим европским сениорским турнирима. Одлазим на двонедељну паузу веома поносна на себе, а jедва чекам да започнем припреме за Европско првенство за играче до 17 година коjе ме очекуjе у септембру“, истакла jе Анђела Витман коjа jе наступила и у женском дублу у пару са Богдановићевом.

Коментар свог наступа на “Serbian U17 International Нови Сад 2021“, на коjима су такмичари прикупљали и бодове за рангирање за учешће на Европском првенству за играче до 17 година у Словениjи у септембру, дао jе и Виктор Петровић:

9. Pobednici, zenski dubl do 17 godina.JPG 

“Атмосфера у Новом Саду била jе феноменална, као и увек, а велико jе задовољство када си део оваквог догађаjа. Пресрећан сам што сам стигао до постоља. Анђела и jа смо се добро уклопили, играли фантастично у миксу, али на жалост, нисмо могли даље од бронзе. Повреда коjу сам зарадио у четвртфиналу била jе jача од огромне жеље да заиграмо меч за финале, па смо били принуђени да предамо полуфинале без борбе. Остаjе жал због тога, али и то jе део спорта. У сваком случаjу поносан сам што смо успели да подаримо Србиjи jош jедно одличjе са турнира званичног Европског купа за играче до 17 година“.

Турнир “Serbian Youth International Нови Сад 2021“, на коjем су се огледали такмичари узраста до 15, 13, 11 и 9 година, наша земља jе завршила са укупно 13 медаља од тога три златне, две сребрне и осам бронзаних. Наjсjаjниjа одличjа освоjиле су Андреа Богоjевић и Теодора Латас у женском дублу категориjе У13, Лена Бркић у женском синглу категориjе У9, као и Мила Глуховић у женском дублу категориjе У9, у коjем jе наступила у пару са Бугарком Ваљом Макарском. До вицешампонских титула стигле су Мила Глуховић у женском синглу категориjе У9, као и Лена Бркић и Маша Глуховић у женском дублу исте узрасне категориjе. Бронзана одличjа освоjили су Василиjе Jанковић и Ђорђе Омрчен, те Алекса Радовановић и Данило Стевановић у мушком дублу категориjе У13, Теодора Латас у женском синглу категориjе У13, Данило Стевановић у мушком синглу категориjе У13, Миа Величковић и Наталиjа Ðоковић у женском дублу категориjе У11, Александар Балаћ и Симон Вуjовић у мушком дублу категориjе У11, Ања Адлешић и Ива Адлешић у женском дублу категориjе У9 и Маша Глуховић у женском синглу категориjе У9.

“Задовољна сам своjом игром посебно у женском дублу где сам успела да са своjом клупском и репрезентативном другарицом освоjим прво златно одличjе на неком међународном турниру. Сматрам да сам могла мало боље да одиграм у синглу, а криво ми jе због пропуштене шансе у полуфиналу. Ипак, знам да сам дала све од себе и нећу да жалим. Само такмичење jе било на наjвишем могућем нивоу. Упознала сам много нових приjатеља из других држава што ми jе додатно улепшало оваj турнир, а надам се да ме у будућности очекуjе jош много оваквих међународних догађаjа“, казала jе Теодора Латас, наjуспешниjа српска такмичарка на “Сербиан Yоутх Интернатионал Нови Сад 2021“, коjи jе у категориjи У15 био квалификациони за Европско првенство за оваj узраст.

Покровитељи турнира у Новом Саду су Министарство омладине и спорта Републике Србиjе, Покраjински секретариjат за спорт и омладину, Град Нови Сад, Туристичка организациjа Србиjе и Туристичка организациjа града Новог Сада, а приjатељи компаниjе “Victor”, “Tin Šped”, ”Minaqua”, ”Ledeni Kvas”, ”Integraltechnic”, ”Siboasi” i ”Koka Plus”. Inače, “Serbian U17 & Youth International Нови Сад 2021” има важно место у календару Европске бадминтон конфедерациjе (БЕЦ) под чиjим се окриљем и одржава, а годинама уназад остваруjе статус манифестациjа од значаjа за државу, АП Воjводину и град Нови Сад.

Свечаноj церемониjи затварања и додели признања и награда присуствовали су званични представници кровних институциjа: Дарко Удовичић, помоћник министра омладине и спорта, Аранка Биндер, помоћница покраjинског секретара за спорт и омладину и Jелена Маринковић Радомировић, председница Скупштине града Новог Сада. За наjуспешниjег такмичара рекордних турнира у Новом Саду проглашен jе Глеб Степаков из Русиjе, осваjач две златне и jедне сребрне медаље у наjстариjоj узрасноj категориjи до 17 година. Наjмлађе учеснице такмичења, Ива и Ања Адлешић, такође су награђене током свечане церемониjе затварања.

“Утисци гостиjу, свих учесника и нас као организатора су фантастични. Позитивна енергиjа, осмеси и срећа коjом jе одисао Спортски центар ‘’Слана бара’’ не могу се речима описати. Успели смо да, упркос специфичним околностима у коjима се свет налази, направимо рекордан догађаj за памћење. Девето издање наших наjмасовниjих и наjпрестижниjих европских турнира више jе него успешно организовано. Врхунски, перспективни али спортисти коjи су на почетку такмичарског развоjа из 25 држава надметали су се и истовремено уживали у Новом Саду. Упућуjем огромну захвалност Министарству омладине и спорта, Покраjинском секретариjату за спорт и омладину и граду Новом Саду као и приjатељима такмичењима. Представници кровних институциjа су своjим присуством увеличали манифестациjу од нациоаналног, териториjалног и локалног значаjа.’’, казао jе председник Управног одбора Бадминтон савеза Србиjе Радомир Jововић.

 

Београд, 28. jун 2021.                                                                                    Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)