Спортски риболов: Ривал машинице

 dragan_milosevic.jpg

 

 

 

 

 

Аутор текста: Драган Милошевић

 

proxy (13).jpg 

Ривал машинице, домаће фабрике Аурометал из Суботице, прве и за сада jедине српске машинице на чиjим стопама jе са поносом, средином 80-их година прошлог века, великим словима писало "MADE IN YUGOSLAVIA". Многи риболовци стариjе гарде их и данас користе. Ривал машинице су биле робусне, металне машинице, великог капацитета шпулни, применљиве пре свега у тежем и тешком дубинском риболову, мада се Ривалом 3 у то време и вараличарило због нешто већег преноса. Први модел Ривал 1 се разликовао од преостала два jер jе имао тањирасти погонски зупчаник, коjи jе, како у проспекту коjи се добиjао уз машиницу пише, био израђен од челика мада има колега риболоваца коjи тврде да jе био израђен од легуре цинка и алуминиjума. Пинион jе био израђен од месинга, мада како поjедине колеге риболовци кажу, било jе и оних израђених од челика.

 IMG_20171111_141926.JPG

Ручица се навиjала на дебелу челичну осовину погонског зупчаника. Главна осовина jе била моћна, челична и великог пречника за то време. Оно што jе занимљиво код првог модела jесте да jе имао велики броj измена и сериjа у коjима се производио. Могао се видети у сивоj, беж и црноj боjи, са другачиjим шрафом кочнице и са другачиjом вођицом наjлона, као и другим изменама, рецимо, код црног Ривала 1 jе и ручица била офарбана док су Ривали 1 из друге две сериjе имали хромирану ручицу, мада и то ниjе било правило. Све те измене су вероватно пратиле и измене у материjалима од коjих су машинице биле израђиване.

 

Први Ривал jе био наjвећи, наjтежи и наjробусниjи од свих модела. Ривал 1 jе имао пар мана, рецимо ниjе имао синтер лежаjеве (клизни лежаjеви или биксне) за осовину погонског зупчаника у кућишту машинице (осовина погонског зупчаника jе директно пролазила кроз кућиште а ручица и осовина погонског зупчаника су имале навоj), па ниjе било неког лека када се поjави луфт, међутим за то су требале године употребе и уз редовно одржавање се дуго могло избећи да до тога дође. Ривал 1 jе била машиница са предњом кочницом, и њу jе чинио jедан вештачки филц пречника 2 cm и jедна метална подлошка, али и поред тако скромног решења кочница ниjе била уопште слаба. Ривал 1 jе имао моћан пренос од 1:3,77, и по проспекту jе била тешка 450 грама. Шпулна jе била од тврде пластике и имала jе капацитет :  0.25mm - 400 mt, 0.25mm-330mt, 0.30mm-270mt, 0.40mm-200mt, 0.50mm-160mt.

IMG_20171111_142548.JPG

 

Аурометалов првенац се веома лако отварао и растављао. Поклопац кућишта jе био причвршћен jедним великим шрафом, а након одвиjања ручице са осовине погонског зупчаника, извлачења главне осовине и скидања матице са пиниона код ротора, готово све jе било спремно за детаљно чишћење и подмазивање. У проспекту коjи се добиjао уз сваки модел, детаљно jе било описано од коjих метала jе свака машиница израђена и како се одржава. Аурометал jе за главну осовину предлагао уље а за зупчанике маст. Машинице jе по произвођачу требало подмазати након сваког пецања, а детаљно и потпуно растављање и подмазивање свих делова барем jедном годишње. Ривал 2 и 3 су конструкциjски исте машинице, такође са предњом кочницом, а разлика jе била jедино у преносу. На овим моделима се jасно видео утицаj западнонемачког DAM-овог Quicka, jер су обе имале пужни пренос од истих материjала, а кочница повратног хода jе такође, као код DAM-ових Qуицкова блокирала пинион.

 proxy (11).jpg

Ривал 2 jе имала пренос 1:4,1, а Ривал 3 jе била преноса 1:5,1. Капацитет шпулни jе код оба модела био исти : 0,30-370m, 0,35-250m, 0,40-185m, 0,45-140m 0,50-120m. Обе су биле исте тежине, по проспекту, 410 грама. Ривал 2 и Ривал 3 су у односу на први модел, донеле низ новина, шпулну од силумина, пужни пренос (месингани погонски зупчаник и челични пинион) и синтер лежаjеве (клизне лежаjеве или популарне биксне) у кућишту на месту осовине ручице,  односно погонског зупчаника, оно што Ривал 1 ниjе имао. Кочница jе имала дискове испод шпулне, и како у проспекту пише били су од фибера, али ниjе прецизирана врста и порекло влакана. Дискови кочнице су били налик тврдом пресованом картону и били су црвене боjе. Jедан диск jе могао да се стави изнад шпулне, (преко њега иде пластични диск тзв. сепаратор па шраф кочнице) и тиме практично добиjе тзв. дуал драг кочница. Кочница повратног хода коjа директно блокира пинион ( коjу jе имао и DAM Quick) се сматра jедним од наjjачих и наjдуговечниjих решења. ( са чиме се слаже и светски познати аналитичар машиница за риболов Alan Hawk у теми о Quicku, али и многи други аутори).

 IMG_20171111_101650.jpg

Jедина мана Ривала 2 и Ривала 3 jе био пластични носач шпулне коjи jе био на моћноj и дебелоj челичноj осовини и поменути пластични диск, сепаратор шпулне и шрафа кочнице. Временом jе та пластика под утицаjем сунца, влаге и коришћења почињала да слаби и пуца. И овде jе постоjала разлика у сериjама. Код jедне од сериjа Ривала 2 и 3, поменути носач шпулне и сепаратор jе био од беле пластике, а код других од црне. Поjедини риболовци хвале ту прву сериjу, са деловима од беле пластике као издржљивиjу и дуготраjниjу, док они други пак, хвале другу сериjу, са деловима од црне пластике. Такође, велика мана Ривала 2 и 3 jе била кочница коjа jе радила на принципу трења између дискова од поменутог фибера и саме шпулне. Шпулна од силумина jе брзо показивала знаке трошења на месту контакта са дисковима и захтевала jе чишћење и подмазивање, као и дискови кочнице да би правилно функционисали и кочили шпулну приликом дрила без застаjкивања и пауза. У шпулни се у jедном жљебу налазио федер ваљкастог облика коjи jе удараjући у предвиђене канале на носачу шпулне, испрекиданим звуком попут казаљке сата, обавештавао о брзини ротациjе исте приликом дрила. Међутим, он jе често испадао из свог лежишта и кривио се. Ривали су имали слабо покретљиве вођице наjлона, израђене од меког месинга па накнадно хромиране, те су се брзо усецале од наjлона па их jе требало чешће мењати. Ривали 2 и 3 су имали пластични бочни поклопац кућишта коjа су држала три шрафа. Теже су се растављали од Ривала 1 jер jе требало избити кратку осовину пречника око 2-3 мм код преклопа ручице коjа jу jе повезивала са челичном осовином погонског зупчаника коjи jе био од месинга. Сви Ривали су имали по jедан велики куглични лежаj, на пиниону. Треба напоменути jош и чињеницу да су и поред тако jедноставног механизма имали солидно слагање наjлона за то време. Фабричко паковање jе код свих модела имало проспект са шемом, резервну шпулну, две резервне опруге, и резервну вођицу наjлона. Међутим, од сериjе до сериjе и од модела до модела разликовала се и пратећа опрема коjа се добиjала уз машинице. Ипак, било коjи део jе могао да се наручи директно из фабрике, и стизао jе на кућну адресу. Уз наш Аурометал, у староj Jугославиjи jе постоjао и Sportex-Vir из Вараждина, са  jош верниjом копиjом Dam Quick-а, популарним Вир-ом 103, а наручивао jе и машинице од Силстара, Ryobi-а и Cormoranа и продавао под своjим именом.

 

proxy (9).jpg

Риболовци коjи нису хтели да се помире са чињеницом да њихови љубимци Ривали више неће моћи да се користе су их тjунирали. На стругу су од метала, наjчешће алуминиjума израђивали други носач за шпулну, уместо фабричког пластичног, затим сепаратор шпулне и шрафа кочнице и вођицу наjлона од неког тврђег метала. Ривали се и дан данас могу наћи половни по огласима, у одличном стању, по веома ниским ценама, за око 1000 до 2000 динара, у зависности од очуваности и стања у коме се налазе и даље су употребљиви у дубинском риболову где се од машиница пре свега тражи снага и поузданост.

IMG_20171111_143856.JPG

 

Као jедине српске машинице, коjе су у употреби скоро 40 година, оставиле су неизбрисиви траг код наших риболоваца и риболоваца старе Jугославиjе и сећања на нека лепа минула времена. 

 

Tagovi

Komentari (0)