СПОРТСКО-РИБОЛОВНИ КЛУБ JЕЗАВА СМЕДЕРЕВО

СРК Jезава jе спортски клуб ориjентисан на такмичења у спортском риболову са акцентом на дисциплину лов рибе удицом на пловак. Клуб jе основан 2004. године у Смедереву са циљем унапређења спортског риболова преко едукациjе и обучавања младих. Основан jе у просториjама продавнице риболовачког прибора „Фисх-Р“ од стране тадашњих такмичара и заљубљеника у риболов. Оснивачки акт потписали су Деjан Радановић и Владан Специале, коjи и данас успешно воде клуб.

 Jezava - sportsko-ribolovni klub (6).jpg

На самом почетку свог рада, клуб jе изабрао децу и младе такмичаре, као основу за будућност. Почело се радити са школицама риболова за наjмлађе, а улогу тренера клинцима jе на себе преузео Александар Бељић, искусни такмичар и тренер репрезентативних селекциjа кадета и jуниора Србиjе. Организована су броjна дружења риболоваца и тренинзи на води за наjмлађе.

Jezava - sportsko-ribolovni klub (5).jpg

У сарадњи са клубовима из окружења, СРК „Jезава“ jе активирао Лигу младих, регионално такмичење за кадете. Кроз ову лигу jе до данас прошло хиљаде младих такмичара и из ње су произишли многи репрезентативци Србиjе, па чак и осваjачи светских медаља.

Први репрезентативац из нашег клуба постао jе Лазар Радановић, коjи jе 2014.године наступао за кадетску репрезентациjу Србиjе на светском првенству у Холандиjи. Са своjих тада девет година, постао jе и наjмлађи учесник светских првенстава у историjи. Лазар jе од тада стандардни репрезентативац и вишеструки првак Србиjе у кадетскоj и jуниорскоj конкуренциjи и наjбољи млади такмичар у земљи.   

Jezava - sportsko-ribolovni klub (2).jpg

Како jе клуб растао заjедно са своjим члановима, jавила се потреба и жеља да се оснуjе и сениорски тим, како би ти исти млади чланови наставили да се такмиче у свом матичном клубу. У циљу одржања високог квалитета и врхунских резултата клубу су се 2017.године придружили неколико врхунских такмичара из наше земље коjи желе да нашим младим такмичарима пренесу своjе знање и искуство.

Горан Радовић Гица (првак Света из 2014.године), Никола Марковић (наjбољи млађи сениор) и Бранислав Нешић (репрезентативац), уз велико тренерско име Небоjша Илић, препознали су квалитет и потенциjал клуба и придружили се „Jезави“. Такав потез се показао веома ефикасним и већ прва сезона такмичења у сениорскоj категориjи донела jе велике резултате клубу. Тада СРК „Jезава“ по први пут наступа у екипноj сениорскоj конкуренциjи у Српскоj Лиги Jуг-Центар, осваjа jе убедљиво и улази у Прву Супер лигу Србиjе. Уз одличне поjединачне резултате сениора, jуниора и кадета, „Jезава“ постаjе jедан од наjбољих клубова у Србиjи и добиjа представника у Скупштини Савеза Риболоваца Србиjе.

Дебитантски наступ у Првоj лиги завршио се трећим местом, а од тада се „Jезава“ бори за сам врх и у наредним годинама заузима друго место. Окосницу тима за Супер лигу данас чине Лазар Радановић, Горан Радовић, Никола Марковић, Бранислав Нешић, Иван Винце, Деjан Арсић, Александар Бељић, Владан Специале и Деjан Радановић, уз тренера Небоjшу Илића и нове младе такмичаре коjи куцаjу на врата првог тима; Владимир Михаjловић (кадетски репрезентативац), Андриjа Jаковљевић и Димитриjе Маринковић.

И поред сениорских успеха, клуб не заборавља корене и даље ради на оjачању своjе базе, афирмациjи младих такмичара. По вртићима и предшколским установама се одржаваjу едукациjе, где се деци представља такмичарски риболов, риболов уопште, као и свест о екологиjи и водама у нашем окружењу. Клупска такмичења „Jезаве“ су традиционално наjпосећениjа са десетинама клинаца у свим категориjама, са обезбеђеним наградама и пехарима.

Данас jе СРК „Jезава“ и званично наjуспешниjи клуб у дисциплини пловак!

Горан Радовић Гица jе нашем клубу донео и прву поjединачну титулу Светског првака 2021.године, а уз Николу Марковића и прву светску екипну златну медаљу за Србиjу 2022.године. Бане Нешић и Иван Винце су сениорски репрезентативци, Лазар Радановић и Влада Михаjловић jуниорски, Владан Специале и Деjан Радановић сада већ бивши репрезентативци. Из „Jезаве“ су поjединачни Прваци  Србиjе последње четири године; Бане, Гица и Никола. Наши тренери су у националним селекциjама.  Забележен jе и први међународни наступ на Балканском првенству у Словениjи, а 2023.године „Jезаву“ очекуjе и Светско првенство за клубове у Пољскоj, као круна досадашњег рада.

И ту не планирамо да станемо!

 

 

Tagovi

Komentari (0)