Solar Jazz Festival 13. и 14. jуна премиjерно у Београду

Шест концерата еминентних домаћих композитора и извођача

У Београду ће 13. и 14. jуна, са почетком у 19 часова, премиjерно бити одржан фестивал ауторске џез музике под називом “Solar Jazz Festival”. Публика ће у Дорћол Плацу (Дорћол Платз), имати прилику да чуjе шест концерата еминентних домаћих џез композитора и извођача.

 Plakat Solar Jazz Festival.jpg

Фестивал ће отворити пиjаниста и композитор Драган Ћалина, коjи са своjим квартетом има два обjављена албума, “Цирцле” (2019) и “Third Country” (2021). Са почетком у 20 и 30 часова наступа Милена Jанчурић Квинтет, коjи ће се публици представити нумерама са дебитантског албума “Shapes and Stories”.

Последњи концерт прве вечери почиње у 22 часа када ће наступити квартет Ивана Радивоjевића коjи jе авангардним звуком заинтригирао многе слушаоце након обjављивања свог првог албума под називом “In Plain View”.

Други фестивалски дан ће отпочети наступом квартета коjи предводи саксофониста Макс Кочетов, а коjи jе прошле године обjавио албум под називом “Altered Feelings”. Нумере са овог албума, конципираног као осмоделна свита, биће на репертоару Кочетовог квартета 14. jуна.

У 20 и 30 часова наступа квинтет гитаристе Александра Петровића, jедног од истакнутих представника џез сцене млађе генерациjе. Последњи наступ фестивала почиње у 22 часа, а публику очекуjе наjвећи ансамбл – секстет на челу са новосадским гитаристом Борисом Хложаном, чиjи се деби албум очекуjе ове године.

Улазнице се могу купити у претпродаjи путем Tickets.rs сервиса по цени од 1.200 динара по дану, или за укупно 2.000 динара за оба дана (комплет улазница).

Идеjа за организовање овог фестивала jе настала у жељи да дам допринос домаћоj џез сцени и културном животу Београда. С jедне стране, желела сам да дам простор талентованим и плодоносним младим композиторима коjи се баве ауторским стваралаштвом у области џез музике, а са друге стране, желела сам да публици дам прилику да чуjе квалитетну музику“, изjавила jе организаторка фестивала Милица Божовић.

Програм чине аутори са своjим саставима коjи су у протеклих годину до две издали албум, али и неки састави коjи су се истакли ауторским радом, те ће се премиjерно представити београдскоj публици.

Како jе акценат фестивала на компонованоj џез музици, она jе обjаснила да jе за назив изабрано композициjе коjоj jе чувени трубач Маjлс Деjвис (Милес Давис) донео популарност - „Солар”.

Организовањем оваквог фестивала ствара се прилика да се љубитељи џез музике упознаjу боље са домаћом џез сценом. Желимо да проширимо ову заjедницу и да приближимо џез свима коjи су радознали да чуjу квалитетну музику. У исто време, надамо се да ће ови наступи инспирисати младе музичаре и заинтересовати их за музичко стваралаштво“, образложила jе Божовић.

Она jе оценила да би џез сцена у Србиjи свакако могла бити у бољем положаjу, а под тим jе нагласила да мисли на постоjање џез клубова, и уопште простора где се џез музика изводи. 

„Србиjа има сjаjне џез фестивале, али се они дешаваjу jедном годишње у неколико градова. Jасно jе да џезу треба дати мало више простора - што медиjског, што физичког, jер имамо велики броj врхунских музичара од коjих су неки изградили кариjере на светском нивоу. Талента и добрих извођача не мањка – простор и пажња су ти коjи би се могли унапредити“, сматра Божовић.

Према њеним речима, ова слика може да се унапреди и побољша на више начина - приближавањем музике публици и стварањем нових прилика где се џез може чути.

„Идеjа Solar Jazz Фестивала jесте давање доприноса београдскоj џез сцени, те смо врло оптимистични да jе ово само први корак ка већим постигнућима“, истакла jе Божовић.

Подсетимо, Solar Jazz Festival jе подржан од стране СОКОJ-а, а улазнице се могу купити у претпродаjи преко Tickets.rs сервиса по цени од 1.200 динара по дану, или за укупно 2.000 динара укупно за оба дана.

Tagovi

Komentari (0)