СНП: Жизела, први пут у сезони

 

IMG_2449a.jpg[фото: С. Дорошки]

Прави романтични балет у два чина Жизела, на музику Адолфа Адама, биће изведен први пут у сезони у суботу, 10. новембра, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова.
 

IMG_2316a.jpg[фото: С. Дорошки]

 

Већ више од 175 година, од кад је била праизведба у париској Опери 1841, овај балет представља окосницу класичног балетског репертоара на свим играчким позорницама света. Хајнеовска прича о девојкама у белим хаљинама које умиру пре венчања и њихова вилинска, неовоземаљска игра у романтичном играчком стилу остају за вечност. На музику Адолфа Адама и либрету Теофила Готјеа и Верноа Сен Жоржа, испричана је романтичарска прича о љубави између сеоске девојке Жизеле и грофа Алберта. Први чин је претежно реалистичан и сеоски, док се у другом, у ноћном штимунгу, потпуно натприродном у шуми крај језера када се појављују виле, сукобљавају две неумитности: љубав и смрт.

У улогама су: Ана Ђурић (Жизела), Самјуел Бишоп, први пут у улози (Гроф Алберт), ДавидГруосо (Хиларион), Катарина Кљајић (Мирта), Бранка Глигорић (Жизелина мајка), Бојан Раднов(Војвода од Курландије), Јелена Вукадиновић (Батилда), Иван Ђерковић (Вилфрид), Соња Батићи Наојуки Ацуми (Па-де-де), Олга Аврамовић и Сања Павић (Виле пратиље). Учествују солисти и ансамбл Балета, Оркестар СНП, ученици Балетске школе из Новог Сада. Балетом Жизела, у режији и кореографији Милице Јовановић (кореографска редакција Л. Лавровски по Пероу), диригује маестро Микица Јевтић, сценографију Милете Лесковца је обновио Саша Сенковић, костиме Мирјана Стојановић Маурич.

IMG_2362a.jpg[фото: С. Дорошки]

Улазнице се могу купити на Билетарници СНП-а и важе редовни попусти за организовану продају, за студенте, ђаке, пензионере, удружења...

Јелена Лагатор

Фото галерија

IMG_2609a.jpg
IMG_2643a.jpg
KIS_8341a.jpg
IMG_2240a.jpg

Tagovi

Komentari (0)