СНП: РЕПЕРТОАР ЗА ЈУН 2018

Позоришни репертоар за јун 2018

 

Петак, 8. јуна, Тоска, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Toska.JPG

 

Пучинијев оперски драгуљ, Тоска је на репертоару, последњи пут у сезони, у петак, 8. јуна. Као врхунско сценско дело Тоска је мешавина шарма и бруталности из којих се развија интрига драме љубави и љубоморе, пожуде и уцене, садизма и насиља, убиства и стрељања.

Оно што је одликује то су изванредна хомогеност и уравнотеженост свих сцена које се попут мозаика складно уклапају у једну снажну драмску целину. Заједно с опером Боеми, Тоска је најуспелије дело у погледу целовитости Пучинијеве музичке драматургије. Распевана и топла мелодика, две популарне тенорске арије у I и II чину свакако су најчистије музичке инспирације, као и величанствени Te Deum у финалу I чина. У потресној музичкој драми, на фону историјских догађаја из доба Наполеона, с изразито политичким карактером, одвија се снажна драма о љубави двоје римских љубавника Флорије Тоске и Мариа Каварадосија, пуна страсти и љубоморе, а која се трагично завршава. Смењују се сцене најразличитијих карактера, пуне невероватних контрaста и обрта: борба републиканаца – носиоца идеје француске револуције, чији су представници Каварадоси и Анђелоти с једне стране, и мрачне силе реакције на чијој је страни барон Скарпија, шеф полиције.

Диригент је Ђанлука Марчано, а у главним улогама су: Свитлана Декар (Флорија Тоска), Саша Петровић (Каварадоси), Небојша Бабић(Скарпија), Горан Крнета (Црквењак), Игор Ксионжик (Сполета), Страхиња Ђокић (Анђелоти, Тамничар), Владимир Зорјан (Шароне), Маја Андрић (Пастирче), учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а и ученици Музичке школе „Исидор Бајић“.

 

ТВ СПОТ: https://youtu.be/FzopjUBeIdE

-----------------------------------------------------

Опера ТРАВИЈАТА, која је требало да буде изведена 14. јуна, ОТКАЗАНА због болести протагониста.

Купљене улазнице могу се вратити на Билетарници СНП-а.

 

 

Четвртак, 21. јуна, Гала концерт Опере СНП-а поводом Светског дана музике, сцена „Јован Ђорђевић“, 20.00

Гала концертом Опере Српског народног позоришта у четвртак, 21. јуна 2018, с почетком у 20 часова, на сцени „Јован Ђорђевић“, биће обележен Светски дан музике.

На програму су арије и увертире из најпознатијих оперских дела три италијанска мајстора Винченца Белинија (Норма, Пуританци), Гаетана Доницетија (Фаворита, Ана Болена, Лучија од Ламермура) и Ђузепа Вердија (Моћ судбине, Набуко, Дон Карлос).

Диригује Ђанлука Марчано. Наступају оперски солисти: Јелена Кончар, Вишња Попов, Атила Мокуш, Небојша Бабић, БраниславЈатић и гости: Драгана Радаковић, Марија Чупоска, Рикардо Занелато. Хор припрема Весна Кесић Крсмановић, концерт режијски поставља Катарина Матеовић Тасић. Учествују Хор и Оркестар Опере. Програм траје 90 минута и има једну паузу.

Улазнице су у продаји од 5. маја на Билетарници СНП-а, и важе редовни попусти.

Програм:

  1. В. Белини: Norma, увертира, Оркестар
  2. Г. Доницети: La Favorita, O mio Fernando, Јелена Кончар
  3. Г. Доницети: Ana Bolena, Tutta in voi la luce mia, Јелена Кончар и Рикардо Занелато
  4. В. Белини: I Puritani, арија Рикарда, Or dove fuggo io mai? Ah per sempre…, Небојша Бабић
  5. Г. Доницети: Lucia di Lammermoor, Regnava nel silenzio, Марија Чупоска
  6. Ђ. Верди: La forza del destino, увертира, Оркестар
  7. Ђ. Верди: Nabucco, aria & cabaletta, Рикардо Занелато и Хор

Пауза

  1. Ђ. Верди: Don Carlos, III чин, Драгана Радаковић, Вишња Попов, Рикардо Занелато, Атила Мокуш, Бранислав Јатић и Хор

------------------------------------------------------------


Петак, 29. јуна, Поп Ћира и Поп Спира, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00
Понедељак, 2. јула,  Поп Ћира и Поп Спира, Међународни оперски фестивал АРМЕЛ 2018.

Pop Ćira i pop Spira.jpg

 

Поп Ћира и поп Спира, у форми комичне опере еминентног српског композитора, академика Дејана Деспића, оживела je и на оперској сцени са тријумфалним успехом праизведена на Дан СНП-а, 28. марта. Према речима критике, опера Поп Ћира и поп Спира Српског народног позоришта је елитни културни догађај. „Текст либрета је прецизно следио најважније мотивске елементе Сремчевог романа, заснованог на анегдоти о комичном сукобу двојице сеоских свештеника из Баната због доласка новог учитеља и подједнако хуморном расплету целе ове перипетије око „отимања ђувегије“ и избијеног поповског зуба, тако да је Деспићева опера зазвучала као оригинална, самосвојна и успела сценско-музичка адаптација популарног Сремчевог дела, обојена лаким, незлобивим хумором и носталгијом за прошлим временима.“

Према либрету Дејана и Весне Миладиновић, оперу је режирала Ивана Драгутиновић Маричић (према редитељском концепту Дејана Миладиновића), диригент је Жељка Милановић. Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић, сценограф-реализатор је ВладимирСавић, костимограф- реализатор Сенка Раносављевић, према ликовним предлозима сценографије и костима Владане Ликар Смиљанић, а сценски покрет је урадио Иван Клеменц. Улоге тумаче оперски прваци и солисти СНП-а: Саша Штулић (Поп Ћира), ВиолетаСрећковић (Перса, његова жена), Данијела Јовановић (Меланија, њихова кћи), Бранислав Цвијић (Пера, сеоски учитељ), МаријаЦвијић (Ержа, служавка код попа Ћире), Небојша Бабић (Поп Спира), Верица Пејић (Сида, његова жена), Вишња Попов (Јула, њихова кћи), Бранислав Станков (Шаца, сеоски брица), Дарија Олајош Чизмић  (Фрау Габријела), Антонел Болдан, к.г. из Румуније/Француске (Пера Тоцилов, сеоски кочијаш), Милош Милојевић (Поп Олуја), Жељко Р. Андрић (Владика темишварски), Владимир Зорјан (Нића боктер, сеоски пандур), у улогама без речи су Александра Марковић (Жужа, служавка код попа Спире) и Марта Јакобац Морар (Рокса, домаћица код поп Олује). Учествују: Хор и Оркестар СНП-а.

За оперске представе важе редовни попусти. Улазнице за јунске представе су већ у продаји на Билетарници СНП-а.

Ове, 157. сезоне свим оперским програмима Српског народног позоришта обележавају се јубилеји, 120 година од првих оперских представа у Новом Саду и 70 година обновљене Опере и непрекидног рада (16. новембра 1947).

ТВ СПОТ: https://youtu.be/SLpTU7oD36A

Tagovi

Komentari (0)