СНП - Пучинијева Тоска на сцени СНП-а у петак, 9. јуна

Опера у три чина „Тоска" спада међу најзначајнија Пучинијева дела. Према драми В. Сардуа либрето су написали Л. Илика и Ђ. Ђакоза.

toska-header.jpgфото: архива СНП

Изведбом у петак, 9. јуна 2023, са почетком у 19.00 часова на сцени „Јован Ђорђевић”, диригује Александар Којић, а у главним солистичким улогама наступају : Свитлана Декар (Флорија Тоска, славна певачица), Александар Саша Петровић (Марио Каварадоси, сликар), Небојша Бабић (Барон Скарпија, шеф полиције), Страхиња Ђокић (Чезаре Анђелоти, политички кривац), Горан Крнета (Црквењак), Игор Ксионжик (Сполета), учествују солисти, Хор, Оркестар и Дечији хор Опере СНП-а.

toska-featured-1-768x432.jpgфото: архива СНП


Редитељ је Младен Сабљић, сценограф Милета Лесковац а костимограф Мирјана Стојановић Маурич.

У овом оперском драгуљу преплићу се снажне политичке и љубавне страсти током бурних догађаја из Наполеоновог доба, које се трагично завршавају.

toska-9.jpg
фото: архива СНП


„У либрету су присутни и политички мотиви, тј. борба републиканаца – носиоца идеје француске револуције, чији су представници Каварадоси и Анђелоти с једне стране, и мрачне силе реакције на чијој је страни барон Скарпија, шеф полиције. На том фону одвија се и изванредни драмски сиже, где се смењују сцене најразличитијих карактера, пуне невероватних контраста и обрта. Заједно с опером БОЕМИ, то је најуспелије дело у погледу целовитости Пучинијеве музичке драматургије. Све су то одлике опере ТОСКА које су увек привлачиле публику свих поднебља. То је заиста музичка драма у правом смислу речи."
Младен Сабљић

https://www.snp.org.rs/?page_id=918

https://youtu.be/scXnzxCTZx0Јелена Лагатор

Tagovi

Komentari (0)