СНП: Премијерна обнова балета Дама с камелијама

 

IMG_9546-2.jpg 

Свима је добро позната дирљива прича о љубави између Маргерите Готје, даме с камелијама, и Армана Дивала, која већ 170 година, откад је Димин роман објављен, инспирише уметнике да стварају нова прозна, драмска, оперска, филмска и балетска дела.

IMG_0125.jpg

 

Балет Српског народног позоришта ће у новој сезони премијерно обновити балет у два чина Дама с камелијама, на музику Ђузепа Вердија и либрету Крунислава Симића, према истоименом роману Александра Диме Сина.

Кореографију и режију обнавља Крунислав Симић, a оркестрацију је урадио Александар Којић, који ће и дириговати.

Премијерна обнова је планирана за суботу, 13. октобра 2018, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у19 часова, а реприза је 16. октобра.

 IMG_0144-2.jpg

Премијера овог балета била је пре девет година, 14. марта 2009. године и извођен је 26 пута (последњи пут, пред новосадском публиком 31. октобра 2013. године у оквиру Верди феста у СНП-у). Сценографију је урадио Герослав Зарић, костиме Бојана Никитовић, репетитори су Оксана Сторожук, Милан Лазић, Весна Бркић, Бранка Глигорић, дизајнер светла Марко Радановић. Учествују солисти и ансамбл Балета и Оркестар Опере СНП-а.

IMG_8056.jpg 

Либрето је заснован на истоименом роману француског књижевника Александра Диме Сина (Alexandre Dumas Fils), где је описао своју љубав према младој и лепој куртизани Марији Диплеси (Marie Duplessis), која је 1847. умрла од туберкулозе. Писцу је највећу славу донео управо роман Дама с камелијамаобјављен 1848, који је доживео огроман успех, па је већ четири године касније његова сценска адаптација изведена у Театру Водвиљ. Уметничка вредност дела не лежи у самој идеји коју писац обрађује, него у епизодама пуним живота и у смело скицираним појавама из париског полусвета. Метеорски успех драме и представе инспирисао је и самог Вердија да га преточи у оперу, и тако је 1853. настала Травијата, једна од најпопуларнијих опера.

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а и важе редовни попусти.

 

(фото: А. Рамадановић)

 

Јелена Лагатор

 

Tagovi

Komentari (0)