СНП: Премијера - „Светозар“ Милована Витезовића

 

 IMG_6568a_resize.jpgфото: Срђан Дорошки

 

У Драми су у току пробе за премијерно извођење драме „Светозар“, настале по тексту једног од најзначајнијих савремених српских писаца Милована Витезовића, а у драматизацији Спасоја Ж. Миловановића. Представу режира Југ Радивојевић, сценограф је Александар Денић, костимограф Татјана Радишић, композитор Александар Сребрић, лектор је Радован Кнежевић, задужен за сценски покрет и асистент редитељу је Игор Дамјановић, стручни сарадник је др Срђа Злопаша.

Кроз живот, дело и страдање народног трибуна Светозара Милетића приказана је комплетна епоха српске борбе за остварење вишевековног сна о присаједињењу…

IMG_6591a_resize.jpgфото: Срђан Дорошки

 

Праизведба драме, као један у низу догађаја који су организовани у СНП-у поводом обележавања стогодишњице завршетка Великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији, 1918-2018, биће затвореног типа, у суботу, 24. новембра, на сцени „Пера Добриновић“ с почетком у 19 часова.

У подели су глумци: Саша Торлаковић (Светозар Милетић), Марко Савић (Млади Светозар), Гордана Јошић (Анка Милетић), Вишња Обрадовић(Млада Анка), Јована Мишковић (Милица Милетић), Григорије Јакишић (Славко Милетић), Небојша Савић (Јаша Томић), Драгомир Пешић(Јован Јовановић Змај), Аљоша Ђидић (Млади Змај), Предраг Момчиловић (Михаило Полит Десанчић), Душан Вукашиновић (Млади Полит), Милован Филиповић (Миша Димитријевић), Страхиња Бојовић (Ника Максимовић), Пеђа Марјановић (Бранко Петровић – Шандор), Љубиша Милишић (Тиса Коломан), Миодраг Петровић (Др Бек), Ервин Хаџимуртезић (Матавовски / Тужилац), Золтан Молнар (Министар Перцел), Иван Ђурић (Франц Јозеф), Драган Којић (Судија / Капетан Манојловић), Зоран Богданов (Патријарх), Марко Савковић (Доктор), Јован Ристовски(Јован Хаџић), Стефан Бероња (Стражар).

Драму Светозар публика ће моћи премијерно да погледа у недељу, 25. новембра, на истој сцени, с почетком у 19.30, а улазнице за ово извођење су у продаји на Билетарници СНП-а.

IMG_6606a_resize.jpgфото: Срђан Дорошки

 

„Цели живот, и Светозарев и Јашин, био је један велики устанак који је почео Мајском скупштином у Карловцима 1848. године и који се завршио присаједињењем, односно слободом Срба у Војводини и обједињењем српског народа и његовог духовног простора. Верујем да сам то дао драмски уверљиво и историјски истинито.“ – Милован Витезовић, „Вечерње новости“, 17. септембра 2018.

 

Јелена Лагатор 

Tagovi

Komentari (0)