СНП: Гала концерт оперских солиста, Хора и Оркестра Опере

За крај оперске сезоне СНП-а традиционално ће бити уприличен Гала концерт оперских солиста, Хора и Оркестра Опере, у петак, 21. јуна, за Светски дан музике, с почетком у 20 часова, на сцени „Јован Ђорђевић“. Гала концертом ће бити и свечано затворен 1. оперски фестивал OPERARIA.

 IMG_5005, hor i orkestar opere snp-a,gala koncert, 13012017, s. djuric.JPG

 

Диригент је гост Илмар Лапинш, из Русије. На програму су заступљене најлепше арије великих мајстора: Вердија (Ернани, Бал под маскама, Сицилијанске вечери, Магбет), Пучинија (Турандот, Сестра Анђелика), Доницетија (Лучија од Ламермура), Росинија (Севиљски берберин, Пепељуга), Леонкавала (Пајаци), Маскањија (Кавалерија рустикана), Моцарта (Дон Ђовани), Гуноа (Фауст), Бизеа (Кармен), Чилеа (Адријана Лекуврер), Чајковског (Евгеније Оњегин), Римски-Корсакова (Царева невеста) и Христића (Грлица). Учествују солисти Опере СНП-а: сопрани Свитлана Декар, Данијела Јовановић, Дарија Олајош Чизмић, Лаура Павловић, Наташа Тасић Кнежевић, Верица Пејић, мецосопрани Марина Павловић Бараћ, Јелена Кончар, Вишња Попов, тенор Саша Петровић, баритони Васа Стајкић, Небојша Бабић, Жељко Р. Андрић, бас Страхиња Ђокић. Наступа и гошћа из Русије, сопран, Марија Ајан Корјагов, коју је новосадска публика имала прилике да слуша у Травијати и Гала концерту у јануару ове године.

Концерт режијски поставља Катарина Матеовић Тасић, а Хор припрема Весна Кесић Крсмановић.

Програм траје око сат и по и има једну паузу.

Улазнице у продаји на Билетарници СНП-а и за куповину важе редовни попусти.


О диригенту

Ilmar-Lapins-photo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Илмар Лапинш је рођен 1949. у Риги. Студирао је виолу у Музичкој школи „Емил-Дарзинш“ у Летонији. Потом је студирао на Лењинградском музичком Конзерваторијуму код маестра Иље Мусина, а усавршавао се и на семинарима Херберта фон Карајана. Његов први професионални ангажман био је у Државној филхармонији у Јарославу 1970, као асистент шефа диригента. Од 1975. до 1978. Лапинш је постављен за директора Татарске Државне Опере, у Казању. У својој богатој каријери Лапинш је дириговао у оперским кућама највећих светских метропола (Бољшој театар у Москви, Опера у Башкирији (Уфа), Филхармонија из Томска, Филхармонија у Јекатеринбургу, Мостарска филхармонија и Опера НП из Београдa). Дириговао је и бројне концерте у Русији, Белорусији, Узбекистану, Киргистану, Јерменији, Грузији, Литванији, Летонији, Естонији, Бугарској, Чешкој, Мађарској, Србији, Хрватској, Словенији, Босни и Херцеговини, Македонији, Аустрији, Немачкој, Шпанији, Италији, Шведској, Кини, Украјини, Монголији, Словачкој и Швајцарској. Од 2009. је генерални директор и шеф-диригент Симфонијског оркестра губерније Иркутск, у Русији.

 

Јелена Лагатор

Tagovi

Komentari (0)