СНП: Балет СНП-а наставља са радом

Балет Српског народног позоришта, после тромесечне паузе изазване пандемијом ковида-19, почиње са радом. У балетској пробној сали са ансамблом ради Владимир Шувалов, балетски педагогог из Кијева. Поводом доласка гостујућег педагога и почетка балетске сезоне, када ова уметничка јединица наставља да свим програмима и догађајима слави седамдесет година постојања, поразговарали смо са директором Балета Тонијем Ранђеловићем.

DSC_9230.jpg

– Важно нам је да наставимо тамо где смо стали 12. марта, пре увођења ванредне ситуације и да Балет вратимо у топ-форму. Ова ситуација је веома деликатна по балетску уметност јер су играчи дуго били ван тренинга под надзором, те из тог разлога морамо опрезно и поступно приступити раду, вежбама и пробама, како не би дошло до нежељених повреда играча. Зато нам долази врсни педагог из Украјине Владимир Шувалов који је већ сарађивао са нама, пре годину дана, изјавио је директор Балета Тони Ранђеловић.

Шувалов је рођен 1945. године у Кијеву. Дипломирао је 1966. године на Државној кореографској школи у Кијеву (по Вагановој). У периоду од 1966. до 1975. године био је солиста у Харковском театру и Кијевској државној опери, где је остварио главне улоге у балетима „Лабудово језеро“, „Пепељуга“, „Ромео и Јулија“, „Class-concerto“ Асафа Месерера, а у том периоду је гостовао у Бугарској и Египту. Од 1975. до 1980. године је радио у Санкт Петербургу у „Кореографским минијатурама“ (у режији Леонида и Ирине Јакобсон). Дипломирао је 1984. на московском Универзитету, на Одсеку за позоришну уметност (педагогија и кореографија). Као балетски педагог почиње да ради за кијевски Балетски театар, кијевски Државни музички театар, са којима је гостовао у Немачкој, Италији, Холандији, Аустрији и Словенији. Године 1991. на позив Градског театра (Staatstheater am Gärtnerplatz) из Минхена, ангажован је као балетски педагог. У том својству је радио у Загребу, Инсбруку, Кошицама, Братислави, Сплиту. Везе са Новим Садом је учврстио још 1997, када је први пут остварио сарадњу и са Српским народним позориштем и Балетском школом, где је, такође, радио као педагог.

– Шувалов добро познаје потенцијале нашег ансамбла. Жеља нам је да балетски играчи максимално поврате форму, наравно у разумном року и у складу са околностима, како би се вратили већ скоро завршеном послу – премијери „Охридске легенде“, централном догађају балетског јубилеја – каже Ранђеловић.

 

[фото: Дејан Петровић]

--

Jелена Лагатор

Уредник за информисање и односе с jавношћу

 

Tagovi

Komentari (0)