СНП: Балет у СНП у децембру

„Жизела“, балет као романтичарски идеал

Žizela.jpg

 

У суботу, 8. децембра, „Жизела“, сцена „Jован Ђорђевић“, 19.00

Прави романтични балет у два чина „Жизела“, на музику Адолфа Адама, биће изведен у суботу, 8. децембра, на сцени „Jован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова.

Оваj балет представља окосницу класичног балетског репертоара на свим играчким позорницама света. Хаjнеовска прича о девоjкама у белим хаљинама коjе умиру пре венчања и њихова вилинска, неовоземаљска игра у романтичном играчком стилу остаjу за вечност. На музику Адолфа Адама и либрету Теофила Готjеа и Верноа Сен Жоржа, испричана jе романтичарска прича о љубави између сеоске девоjке Жизеле и грофа Алберта. Први чин jе претежно реалистичан и сеоски, док се у другом, у ноћном штимунгу, потпуно натприродном у шуми краj jезера када се поjављуjу виле, сукобљаваjу две неумитности: љубав и смрт.

Учествуjу солисти и ансамбл Балета, Оркестар СНП, ученици Балетске школе из Новог Сада. Балетом „Жизела“, у режиjи и кореографиjи Милице Jовановић (кореографска редакциjа Л. Лавровски по Пероу), диригуjе Микица Jевтић, сценографиjу Милете Лесковца jе обновио Саша Сенковић, костиме Мирjана Стоjановић Маурич.

 

Шест извођења „Крцка Орашчића“, сцена „Jован Ђорђевић“

KrckoOraščić.jpg

 

Публику очекуjе шест извођења: 21, 22, 26, 27. (50. извођење) и 29. децембра с почетком у 19.00 часова и 31. децембра с почетком у 12 часова. Интересовање публике jе велико jер jе реч о балету коjим се, на светским балетским сценама па тако и у СНП-у, традиционално наjављуjу и обележаваjу зимске радости и магиjа новогодишњих празника…

Балетски прваци, солисти и ансамбл ће нас игром увести у баjковиту причу о Крцку Орашчићу, познату причу Е. Т. А. Хофмана и Александра Диме Сина. Балет се изводи у два чина на музику П. И. Чаjковског, према либрету Мариjуса Петипаа, у кореографиjи и режиjи Елдара Алиjева (САД), а диригуjе Александар Коjић. Учествуjу: прваци, солисти и ансамбл Балета, женски Хор и Оркестар Опере СНП-а и ученици Балетске школе, Нови Сад.

Писац Хофман пише нову причу, а његова жива машта нас преноси у дом породице Шталбаум.  Породица Шталбаум и њихова деца, Клара и Фриц, приређуjу у своjоj кући прославу Божића. Усред славља, забаву прекида изненадни долазак господина Дроселмеjера. Као и обично, он одушевљава госте дивним поклонима и чаробним играчкама и окупљеноj деци прича баjку о Крцку Орашчићу и Вили Шећера. Он нас води у далеку земљу по имену Краљевство слаткиша, где су живели згодни принц Крцко Орашчић и Вила Шећера. Њих двоjе су били веома заљубљени jедно у друго и с нестрпљењем су ишчекивали дан када ће се венчати…

Улазнице су у продаjи на Билетарници СНП-а и за куповину важе редовни попусти.

 


Jелена Лагатор

 

Tagovi

Komentari (0)