СНП: Једна кућа – две позоришне приче

Српско народно позориште, деца и унуци Ивана Хајтла, Color Media Communications  и Стеријино позорје организују, у оквиру програма 64. Стеријиног позорја, уличну изложбу плаката из богате историје СНП-а као и фотографија славног глумца Ивана Хајтла: Једна кућа, две позоришне приче: Иван Хајтл и Штампарија „Талија“.

 

 ivan-hajtl.jpg

Отварање изложбе је у петак, 31. маја 2019. године у 15.00, у Улици Лазе Телечког 5.

На отварању је планирано да говоре: управник СНП-а Зоран Ђерић, чланови породице Ивана Хајтла, представник Града Новог Сада, представник АПВ, представник Color Media Communications.

 

promo-izlozba.jpg

 

О изложби:
Позоришна штампарија „Талија“ налазила се до пре 15 година у простору у којем је данас „Лазин салаш“ у Улици Лазе Телечког број 5.
Пре него што је после Другог светског рата припала СНП-у, кућа у Змај Јовиној 7 са задњим делом у Лазе Телечког 5 припадала је трговачкој породици Милутиновић. Од 1958. до 1984. у главном стану, у кући у Змај Јовиној, живео је Иван Хајтл, чувени глумац СНП-a.

Пролаз преко пута Змај Јовине 7, где је Хајтл живео, добио је пре две године име по овом чувеном глумцу.

Репринти плаката из историје СНП-а биће постављени на паноима у Улици Лазе Телечког и дворишту некадашње позоришне штампарије „Талија“, данас „Лазиног салаша“. Фотографије из богатог глумачког опуса Ивана Хајтла биће постављене на паноима у Змај Јовиној улици и у Пролазу Ивана Хајтла.

За израду репринта коришћени су оригинални позоришни плакати и фотографије из Архива Српског народног позоришта.

Добро нам дошли.

 


Јелена Лагатор

 

Tagovi

Komentari (0)