СНП: Олександр Лукјанов, педагог из Украјине, у децембру са балетским ансамблом

Балетмајстор и педагог из Украјине, Олександр Лукјанов радиће са новосадским балетским ансамблом од 1. децембра. Лукјанов је балетски уметник образован у систему руских балета и са значајним је играчким и педагошким искуством.
Ово је његова прва сарадња са Балетом СНП-а и биће ангажован месец дана.



О Лукјанову

lukjanov_photo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: архива О. Лукјанова

Први контакт са балетом имао је у Државној балетској школи у Бакуу (Азербејџан). Кијевску кореографску школу је уписао 1965. године, код педагога Володимира Денисенка, а студије је наставио на Академији Ваганове, код педагога Брегвадзе, Фидлера и Дудинске. Играчку каријеру је започео као солиста и Националне Опере и Балета из Кијева и Маријинског театра из Санкт Петербурга. Наступао је као први солиста Хрватског народног казалишта из Загреба, Северног балета  (Northern ballet) из Манчестера, Међународног балетског центра из Берлина. Његов опсежни репертоар обухвата све главне улоге у класичним балетима.
Као педагог је био ангажован у ХНК Загреб, на Плесној академији у Монаку, Новом театру у Торину, СНГ из Љубљане, ХНК из Сплита; држао је мастер клас у Верони, Дубровнику, Кијеву, Ирској, Каиру…

lukjanov.jpgфото: архива О. Лукјанова

Јединствени начин подучавања балета и препознавање индивидуалних потреба сваког плесача чини Лукјанова врло популарним међу његовим ученицима. Његова техника подучавања заснива се на методи Ваганове.

 

Јелена Лагатор

 

Tagovi

Komentari (0)