Смедерево упутило захтеве јавним органима власти у вези са загађеношћу ваздуха

Smederevo.jpg

 

Улична акција под називом „Смем ли да питам шта дишем?“ у организацији удружења грађана ЦРТА и локалне иницијативе Црвени беџеви, одржана је данас на Тргу Републике у Смедереву у оквиру кампање Србија до информација .

Током акције, грађани и грађанке Смедерева имали су прилику да пошаљу писмени захтев надлежним локалним и државним институцијама у којима су тражили информације у вези са аерозагађењем. Укупно је послато више од 200 захтева, упућених Градској управи Смедерево, Агенцији за заштиту животне средине у Београду и Скупштини града Смедерева.

„До 2016.године у Смедереву се уопште није ни мерила загађеност ваздуха. Ми смо овај проблем препознали као приоритетан и за ових два ипо месеца колико смо активни, скренули смо пажњу грађана и мотивисали их да се покрену и пруже нам подршку. Професори су ову еколошку идеју кроз различите радионице у школама представили деци и на тај начин допринели ширењу наших циљева. За нас је све ово један велики напредак, који се огледа у постепеном освешћивању грађана и умножавању броја људи који ће уз константу подршку утицати на институције да коначно решимо загађеност ваздуха у Смедереву“, каже Наташа Рашковић из Црвених беџева.

Локална иницијатива сматра да је је потребно што ефикасније решење овог проблема који је проузрокован градском топланом, индивидуалним ложиштима и саобраћајем.

„Србија до информација поново у Смедереву организује уличну акцију, захваљујући томе што су грађани Смедерева током наше прве посете показали велико интересовање и жељу да учествују у различитим акцијама које подразумевају тражење информација од институција. Више десетина грађана је данас упутило захтеве носиоцима власти који им могу дати одговоре због чега је ваздух током великог броја дана у години загађен. На овај начин чинимо видљив проблем загађености ваздуха и истичемо да је Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја један од кључних у погледу заштите људских права“,изјавио је Павле Димитријевић из организације Црта.

Група организација цивилног друштва покренула је иницијативу за одбрану права јавности да зна, која је до сада окупила више од 90 грађанских и медијских удружења и организација. У оквиру ове кампање, сличне активности организоване су и у Ваљеву, Крагујевцу, Ужицу, Сомбору, Пријепољу и другим градовима широм Србије.

Циљ кампање је информисање грађана о праву јавности да зна. Ово право кроз Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја омогућава свим грађанима да траже информације које су настале током рада или су у вези са радом органа јавне власти.

Tagovi

Komentari (0)