Славимо Нушића – октобар у Народном позоришту у знаку највећег српског комедиографа

Народно позориште у Београду, поводом 160 година од рођења Бранислава Нушића (20. 10. 1864.), обележиће тај јубилеј током октобра догађајима под називом „Славимо Нушића“.

 IMG_2699_resize Gospodja Ministrka - Šabac.JPG

У периоду од 4. до 31. октобра, на Великој сцени и Сцени „Раша Плаовић” одиграће се три представе из репертоара Народног позоришта у Београду, као и пет гостујућих комада у извођењу позоришта из Србије и региона, а биће отворена и изложба посвећена овом изузетном драмском писцу, драматургу, управнику позоришта, теоретичaру позоришта.

У више него богатој биографији Бранислава Нушића, уписано је, између осталог, и да је од 14. јула 1900. до 19. јануара 1902. године био на челу Народног позоришта у Београду, Кући у којој су праизведени скоро сви његови најпознатији позоришни комади.

Нушић је дао огроман допринос српској култури, посебно театарској уметности о чему сведочи чињеница да су његова дела и данас остала синоним за позоришни и књижевни квалитет.

Protekcija - Photo Milan Djurdjevic-242.jpg

Писао је драме, романе, приповетке, али је, несумњиво, остао најпознатији по својим комедијама. Тај жанр, проткан специфичним хумором који се манифестује у широком распону од сатире, преко фарсе и козерског вица, до водвиља, заузима доминантно место у његовим позоришним комадима.

Феномен Нушићевог позоришног успеха огледа се, пре свега, у актуелности тематике његових дела, специфичним особеностима хумора у којем карикирање ликова никад није претерано, као и карактеристичном поимању комедија које увек имају занимљиву фабулу реализовану помоћу духовитог заплета, кроз смешне ситуације и са мером у исмевању појединих животних појава.

Једно од таквих његових дела, свакако и најпознатије, „Госпођа министарка“, у извођењу ансамбла Шабачког позоришта, отвориће предстојећу манифестацију 4. октобра (20:00) на Сцени „Раша Плаовић“. У овој поставци, редитељка Оља Ђорђевић је радњу из 1929. године, када је та комедија праизведена, изместила у деведесете године прошлог века, са асоцијацијама на политичка, музичка и друга дешавања карактеристична за тај период.

SUMNJIVO LICE - najnovije - ODABRANE fotografije (9).jpg

Исте вечери, пола сата касније, на Великој сцени, ансамбл Народног позоришта у Београду извешће „Мистер Долара”, у којем Нушић ангажовано пише, у овом случају, о моћи новца и о томе у којој мери је новац, вечни покретач збивања у свету. Ова комедија, у режија Милоша Лолића и драматизацији Перише Перишића, је представа за праве позоришне сладокусце која, уз јединствен ауторски печат, доноси на сцену и оригиналну техно музику, сведена, али импресивна сценографска решења, упечатљиве костиме и маестралну глуму.

Народно позориште Сомбор гостоваће 13. октобра (20:30) на Сцени „Раша Плаовић“ са „Сумњивим лицем“ у режији непоновљивог, аутентичног ствараоца и јединственог феномена не само нашег, српског театра, него и много шире - Јагоша Марковића.

Исти овај комад, на истој сцени и у исто време, али у другачијим редитељским поставкама, 19. октобра одиграће Народно позориште Приштина (редитељ Милан Нешковић), а 22. октобра Народно позориште Републике Српске Бања Лука (редитељ Иван Плазибат). Нушић у том делу из 1888. године, у којем се на комичан начин бави корумпираним стањем државних чиновника у Србији, истиче витализам негативних јунака, јер они увек желе више и сматрају да им је све дозвољено. Међутим, с друге стране, у њиховом шарму и духовитости, препознајемо типичан нушићевски оптимизам.

Представа „Ожалошћена породица“, у режији Јагоша Марковића, коју драмски ансамбл Народног позоришта у Београду изводи с великим успехом већ седам сезона, биће одиграна 14. октобра (19:30) на Великој сцени. У жанровском смислу, „Ожалошћена породица“ је и комедија и трагедија, где су чињенице трагедија, док угао Нушићевог посматрања на те црне чињенице указује да је реч о комедији. Упркос похлепи, грамзивости, саможивости, лицемерству... јунака ове приче, Марковић их, ипак, не осуђује, већ са одређеном дозом љубави и емпатије указује да и у њима, без обзира на све те девијантности, постоји зрно људскости, али и, понекад, одлика бескрајно шармантних створења.

На годишњицу рођења, 20. октобра, у подне, у фоајеу Друге галерије биће отворена изложба „Бранислав Нушић - Случај једне собе“ (Легат Бранислава Нушића у Музеју града Београда).

Представа „Власт“, заснована на том недовршеном комаду Бранислава Нушића и деловима из још неколико његових комедија које припадају истом тематско-мотивском корпусу власти, у адаптацији и режији Милана Нешковића, и извођењу ансамбла Драме Народног позоришта у Београду, биће одиграна истог дана,  у вечерњем термину од 20:30 часова на Сцени „Раша Плаовић“. Реч је о савременој поставци, у чијем фокусу је духовита прича о људској природи и о томе како власт улази у поре сваког човека, сваке породице и групе.

Манифестација „Славимо Нушића“ биће затворена 31. октобра гостовањем Народног позоришта Сомбор које ће на Великој сцени (19:30) извести његову „Протекцију“, у адаптацији и режији, такође, Милана Нешковића. Ова комедија, из 1889. године, о друштвеним и политичким механизмима протекције и непотизма и даље од‌јекује својомактуелношћу и бритким хумором, а Нушићево мајсторство у приказивању људских слабости кроз смех остаје непревазиђеношто, уосталом, показује и ова представа, премијерно изведена летос у оквиру Фестивала „Град театар” Будва.

        

МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)