Слободна зона на средини пута – Филмска турнеjа се наставља у jош тридесетак места у Србиjи

Од краjа марта, када jе започела проjекциjама у Брусу, 17. Турнеjа Слободне зоне до сада jе обишла двадесетак општина и градова широм Србиjе, а до њеног завршетка, средином jуна, у више од тридесет места публика ће моћи бесплатно да погледа седам наjзапажениjих филмова са прошлогодишњег, 18. издања фестивала.

2023 SZT Banner 820x360.jpg

Панчево, Уб, Косjерић, Врњачка Бања, Бољевац, Бор, Кањижа, Опово, Гуча и Рудник само су нека од места до коjих су већ стигла играна и документарна остварења наjразличитиjе тематике, од потраге за бољим радним и животним условима до суочавања са сопственом рањивошћу и бриге о деци без родитеља. 

Pisanje vatrom FOTO Black Ticket Films.jpg 

Треjлер - Турнеjа 17. Слободне зоне - Промо: https://youtu.be/3eipwI8BrYg

„Публика у Бору захвална jе на могућности да бесплатно погледа занимљиве филмове због њихове тематско-стилске разноликости. Драгоцено jе што jе на турнеjи и филм Часна сестра фудбалски тренер примерен млађим тинеjџерима, коjе jе могуће анимирати у сарадњи са просветним радницима заинтересованим за подстицање радозналости и разноврсниjих интересовања ученика. Нарочито jе добро била прихваћена проjекциjа реализована у селу Злоту. Истакла бих и дискусиjу коjа се повела међу гледаоцима филма Прековремени рад, намерно приказаног уочи Првог маjа“, каже Виолета Стоjменовић, библиотекарка и уредница програма у Народноj библиотеци Бор.

Projekcija u Prijepolju (2) FOTO Slobodna zona - Promo.jpg
Зоран Д. Пантелић, директор Културног центра општине Лучани, Гуча истиче да jе први у низу приказаних филмова, победник Канског фестивала Троугао туге изазвао велко интересовање публике. „Захваљуjемо Фестивалу Слободна зона што jе омогућио да овогодишњи филмски садржаjи буду доступни публици и у мањем месту као што jе Гуча”, изjавио jе Пантелић.

 Utama FOTO Slobodna zona - Promo.jpg

На репертоару 17. турнеjе налази се пет играних и два документарна филма: Троугао туге у режиjи Рубена Естлунда, Утама Алехандра Лоаjсе Грисиjа, Прековремени рад Ерика Гравела, Нежно Ане Естер Немеш и Ласла Чуjе, Часна сестрафудбалски тренер Роберта Буеса, Љубав, немачке марке и смрт Џема Каjе и Писање ватром Сушмита Гоша и Ринту Томас.

Треjлер - Писање ватром: https://youtu.be/wVVbsaCULB4

Турнеjа Слободне зоне, коjа промовише неке од наjзначаjниjих наслова приказаних на претходном издању филмског фестивала ангажованих остварења, jедан jе од наjамбициозниjих подухвата децентрализациjе филмског садржаjа у земљи. Мисиjа организатора jе стварање и одгаjање филмске публике и ван већих културних средина, обезбеђивањем бесплатних проjекциjа врхунских филмова на великом платну и у наjскровитиjим краjевима Србиjе. 

 

Више о свим местима и распореду проjекциjа можете пронаћи на овом линку.

  

Турнеjу Слободне зоне подржало jе Министарство културе Републике Србиjе.

 

Tagovi

Komentari (0)