Слободна Зона на бис

 Slobodna Zona DKC - foto Tanja Drobnjak.jpg

Филмски хитови коjи су на 15. Слободноj Зони изазвали наjвећу пажњу публике биће приказани на бис у среду, 13. новембра у Дворани Културног центра Београда.

 Jadnici copy.jpg

Филм Jадници коjи jе на репертоару у среду од 17 часова прати Стефанову причу коjи се недавно придружио одреду за борбу против криминала у Монфермеjу, предграђу Париза, где jе и Виктор Иго сместио своj познати роман Jадници. Заjедно са своjим новим колегама Крисом и Гвадом, искусним члановима тима, убрзо открива да међу локалним бандама влада тензиjа. Када се ова троjка нађе у хаосу, насталом током jедног хапшења, дрон ће снимити нешто што прети да откриjе истину о свакодневном животу у гету. Инспирисан нередима у Паризу 2005. године и Лађ Лиjевим истоименим кратким филмом, Jадници су провокативни увид у напет однос коjи влада између локалног становништва и полициjе.

 

Треjлер Jадници https://www.youtube.com/watch?v=W7d3Q1QxckY&t=2s

 

Од 19 часова биће приказан филм Кордиљери снова за коjи jе током фестивала владало велико интересовање посетилаца. После филмова Носталгиjа за светлошћу и Седефно дугме, редитељ Патрисио Гузман се у филму Кордиљери снова окреће Кордиљерима као метафори трагичне историjе земље коjу jе напустио пре више од 40 година. Оваj филм jе приказан у оквиру званичне селекциjе Филмског фестивала у Кану ове године, добитник jе награде за наjбољи документарни филм и последњи jе део његове алегориjске трилогиjе (пустиња, вода, планине), кроз коjу jе насликао веома лични портрет Чилеа, његових становника и духова њихове прошлости.

Kordiljeri snova copy.jpg 

Треjлер Кордиљери снова https://www.youtube.com/watch?v=KB3CePPMBWU

 

Овогодишња Слободна Зона привукла jе велику пажњу и музичким документарцима. Тако jе филм редитеља Андреjа Коровљева Туста био распродат и биће приказан у среду од 19 часова. Редитељ нам открива непознате моменте из живота Бранка Чрнца Тусте, фронтмена легендарног панк-рок бенда КУД Идиjоти из Пуле. Кроз архивске материjале и интервjуе с гитаристом Сашом Миловановићем Верудом, басистом Ненадом Марjановићем Фрицом, бубњарем Диегом Босусцом Птицом, колегама и савременицима, филм говори о неочекиваном пробоjу и метеорском успону пулског састава у бившоj Jугославиjи, али и забранама коjе су доживљавали услед рата и национализма у Хрватскоj. Непољуљаних идеала и бескомпромисног става, Туста и КУД Идиjоти били су први хрватски бенд коjи jе наступио у Србиjи након распада СФРJ, на данас легендарном концерту у београдскоj Хали спортова 2000. године.

 Tusta copy.jpg

Треjлер Туста https://www.youtube.com/watch?v=gyeQ11CVr_c&t=6s

 

Карте за проjекциjе на бис у продаjи су на благаjни Дворани Културног центра Београда по цени од 300 динара.  

 

Да подсетимо, Филмски фестивал Слободна Зона отворен jе 7. новембра свечано у Комбанк дворани уз филм Арета Френклин – Amazing Grace. Последња два дана фестивала посетиоци ће имати прилику да погледаjу филм Дане Будисављевић Дневник Диане Будисављевић коjи jе распродат чак три пута.

 SZ Tusta - Foto Olivera Indjic.jpg

Велику пажњу изазвао jе и филм Избачени коjи можете погледати и кроз програм Компас Слободне Зоне и учествуjете у панел дискусиjи коjа следи са редитељем Фредриком Гертеном након проjекциjе филма од 11 часова преподне у Дворани Културног центра Београда. Више о остварењима коjа ће jош бити приказана ових дана можете наћи на саjту фестивала www.freezonebelgrade.org.

 

 

Tagovi

Komentari (0)