СЛИКА УРОША ПРЕДИЋА, ДЕЦА ПОД ДУДОМ,  ПОСЛЕ  70 ГОДИНА ПОНОВО ПРЕД ПУБЛИКОМ

СЛИКА УРОША ПРЕДИЋА, ДЕЦА ПОД ДУДОМ,  ПОСЛЕ  70 ГОДИНА ПОНОВО ПРЕД ПУБЛИКОМ

  1. децембар 2019 – 12. јануар 2020.

Галерија сликарства 19. века, први спрет

Народни музеј у Београду

Трг републике 1а

На првом спрату Народног музеја ће од петка 20. децембра 2019. у 12 часова, све до 12. јануара 2020, моћи да се види слика Уроша Предића, Деца под дудом,  изложена публици после 70 година.

Screenshot 2019-12-18 at 14.51.06.png

Слика је у приватном власништву, али је Народни музеј, захваљујући љубазности власника у могућности да културној јавности представи, знано, али ретко виђено Предићево остварење.

Током представљања 20. децембра у 12, као и 04. јануара у 18 часова, музејски саветник Петар Петровић одржаће предавање пред сликом на првом спрату Народног музеја.

Урош Предић (1857 – 1953) спада међу малобројне српске сликаре који су са посебном пажњом, пуно љубави и поштовања сликали децу. Бавећи се њима овековечио је различите сцене из свакодневног живота најмлађих. Предић је оплеменио и уздигао на виши ниво управо дечје портретно сликарство. Код Предића се склоност ка реалистичком жанру испољила још у гимназијским данима, да би свој зрео облик попримио по завршетку сликарских студија на Академији ликовних уметности у Бечу. Урош Предић је управо сликом детета, познатом Надуреном девојчицом из 1879. године (у Галерији Матице српске у Новом Саду), добио престижну Гундлову награду Бечке академије за најбољи студентски рад у техници уља на платну.

Слика Деца под дудом је до сада била излагана само три пута. Први пут на првој самосталној изложби Уроша Предића одржаној у Грађанској касини 1888. године у Београду.  Други пут на великој Светкој изложби у Паризу 1889. године у склопу павиљона Краљевине Србије (под називом Sous le műrier), и трећи пут на заједничкој изложби Уроша Предића и Паје Јовановића у Народном музеју (тада Уметничком музеју) 1949. године. Након паузе од равно седамдесет година, ремек-дело српског реалистичког сликарства 19. века Деца под дудом Уроша Предића данас је пред публиком поново у Народном музеју у Београду – за гледање и  уживање.

Tagovi

Komentari (0)