СЛАВНА - НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СТЕРИЈА

У недељу 05. фебруара  са почетком у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта „Стерија“ биће изведена премијера Професионалне сцене на румунском језику. Овом премијерном изведбом вршачко Позориште отвара нову календарску годину, а публика ће имати прилику да види чувену комедију Питера Квилтера „Славна Флоренс“ коју је адаптирао и на сцену поставио Стефан Саблић.

 SLAVNA poster web.jpg

“Славна”, по тексту савременог британског драмског писца Питера Квилтера, истинита је прича о Флоренс Фостер Џенкинс, коју ће у поставци редитеља Стефана Саблића тумачити вршачка глумица Моника Болдовина Бугле. У представи такође играју  Дарие Доклеан као Козме Мек Мун,  Отилиа Пескариу у улози Дороти,   Корина Троћа као Госпођа Вериндер Гаџ и Тамара Тамчи Тоскић у улози  Марије.

 Славна Флоренс, позната и као најгора певачица на свету, четрдесетих година у Њујорку била је омиљена музичка атракција. Парадоксално, она се прославила оперском каријером, иако није умела да пева. Комад прати њен живот у време када њена каријера достиже врхунац – наступом у Карнеги холу! Публика је била одушевљена њеним „фантастичним гласовним могућностима“ које је на свакој изведби пратила бурним салвама смеха, које је ова „дива“ тумачила искључиво као „професионалну љубомору“. За концерт ове сопранисткиње без трунке слуха увек се тражила карта више, а њена огромна љубав према музици и ексцентрични ентузијазам били су толико заразни да су били јачи од недостатка талента.

„Бићу задовољан ако смо на неки начин успели да осветлимо ту љупку корупцију којом се Госпођа Џенкинс бавила, ту чаробну реч мито која отвара сва врата. Хтели смо да направимо комедију са пуно смеха у којој гледамо реалност као апсурд а онда препознајемо да и сами живимо у реалности апсурда“, истиче редитељ.

Овај бродвејски шоу и велики позоришни хит, први пут је изведен у Лондону, на Вест Енду 2005. године, када је био номинован за престижну награду „Лоренс Оливије” као најбоља нова комедија.

Tagovi

Komentari (0)