Симоновић и Мали наjавили почетак изградње нове школе у Лештанима на пролеће 2018

 

пројекат.jpg

 

Проjекат нове школе у Лештанима, коjа ће у овом насељу почети да се гради на пролеће следеће године, представљен jе грађанима синоћ у сали ресторана Нарцис.

Проjекат су грађанима представили: домаћин скупа председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић, градоначелник града Београда Синиша Мали, главни градски урбаниста Милутин Фолић и помоћник градоначелника Борко Милосављевић.
Овом догађаjу присуствовали су и заменица председника градске општине Гроцка Живадинка Аврамовић, председник Скупштине градске општине Гроцка Стефан дилберовић, остало општинско руководство , као и велики броj суграђана.

Скуп jе отворио председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић, коjи jе на само почетку истакао да jе изазов овог руководства велики jер у општини мора много тога да се уради и мења. Идемо ка таквим променама, додао jе Симоновић, „од коjих ћемо да живимо боље и ми и наша деца“.

Председник Симоновић, током свог излагања представио jе грађанима, све оно што jе у овом насељу реализовано у претходном периоду, али и велики броj
капиталних инвестициjа коjе се планираjу за следећу годину.

– Уз сарадњу са градом Београдом и Владом Републике Србиjе, а све уз подршку вас, наших суграђана, ми смо у потпуности променили начин делевања и приступили озбиљном улагању у насеља на териториjи општини Гроцка.
За само две године, асфалтирали смо 52 км пута и санирали 70 км атарских путева, а добили смо и нова финансиjска средства за асфалтирање jош 17.3 км нових улица и путева, коjе ћемо асфалтирати до краjа године.
Свестан сам да jе наjвећи проблем на нашоj општини водоснабдевање и нажалост у 9 Месних заjедница грађани немаjу исправну воду за пиће. До краjа године планирамо да пустимо систем Макиш 2 за Калуђерицу и Лештане, а следеће године у Винчи и Ритопеку и на таj начин обезбедићемо нормално водоснабдевање на северном делу општине. Такође, како би решили проблем канализационе мреже у Лештанима , у току jе израда комплетне проjектне документациjе како бисмо оваj децениjски проблем легално решили, на обострано задовољство- рекао jе председник Симоновић.

Он jе поред изградње нове школе у Лештанима, истако да ће се урадити комплетна реконструкциjа Дома здравља у Лештанима, али и изградња нових здравствених станица у Камендолу и Пударцима. Наjавио jе да jе у плану и изградња нове модерне пиjаце, на месту где се некада налазио стари Дом здравља на уласку у Винчу, додаjући да ће ту бити изграђен тржни центар, у чиjем ће се приземљу налазити модерна зелена пиjаца и велики паркинг простор.

Градоначелник Београда Синиша Мали, говорећи о изградњи нове школе, рекао jе да ће школа имати и фискултурну салу коjу досадашња, стара, школа нема.
– Почетак изградње ове школе ниjе био могућ раниjе због имовинско-правних проблема, коjи су коначно решени. Новац за ову инвестициjу обезбедили су Влада Републике Србиjе и Град Београд. Све ово радимо због деце и њихове боље и лепше будућности. Квалитетно образовање мора да буде доступно свима, а ово jе начин да то и постигнемо. Град даjе новац општинама jер управо њихово руководство наjбоље зна шта jе мештанима наjпотребниjе – истакао jе Мали и додао да ће до краjа године у општини Гроцка бити урађено 17 километара новог асфалта.
Сви резултати коjе смо постигли у Граду су захваљуjући тимском раду, навео jе Синиша Мали и подсетио да jе до сада враћено готово 500 милиона евра дуга, коjе jе ово руководство затекло.
– Ипак се неке ствари помераjу напред, за месец и по дана отворили смо две школе у Гроцкоj, у Дражњу и Бегаљици. У њима сам био када су гореле и на срећу када су завршене и поново отворене за ђаке – нагласио jе Мали и подсетио да jе у плану да у наредних десет година сваки суграђанин Београда добиjе прикључак на водоводну и канализациону мрежу.

Главни градски урбаниста Милутин Фолић jе рекао да ће фискултурна сала у новоj школи бити мултифункционална, те да ће деци бити доступни сви спортови.
– Ђаци ће мати на располагању и велику површину за спортове на отвореном, имаће терен за одбоjку, рукомет, биће постављене клацкалице и љуљашке, али ће имати и простор за одмор. Све ово што ће имати нова школа, немаjу ни боље школе у граду. Уколико имамо квалитетниjе jавне установе то jе и бољи квалитет живота уопште – нагласио jе Фолић и додао да ће нова школа у Лештанима бити отворена краjем следеће године.
Према његовим речима, на првом спрату нове школе ће се налазити две просториjе за продужени боравак, кабинети за физику, хемиjу, опште-техничко образовање, информатику, биологиjу, музичко, три просториjе за припрему наставе. На другом спрату ће бити шест учионица за ученике виших разреда, две просториjе за припрему наставе, библиотека са читаоницом и медиjатека. На први и други спрат jе могуће доћи, додао jе Фолић, степенишном вертикалом и лифтом за инвалиде.

На постоjећоj парцели налазе се два школска обjекта. Jедан обjекат старе школе jе изграђен пре 1958. године и он ниjе у употреби. Други обjекат jе монтажни и изграђен jе 1980. године. Обjекат се користи за потребе наставе за ученике од И до ИВ разреда.
Концепциjа решења jе заснована на жељи да се изгради савремени обjекат школе, са свим неопходним садржаjима за обављање наставе осмогодишње школе.

гроцка.рс

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)