САНУ: Улога нуклеарне енергетике у енергетској транзицији

Научни скуп под називом „Улога нуклеарне енергетике у енергетској транзицији”, који ће бити одржан у понедељак, 2. новембра, у 9.30, у Свечаној сали САНУ, један је у низу скупова посвећених обнављању и проширењу сазнања потребних за квалификовано промишљање и одлучивање о правцима развоја српске енергетике. Претходе му научни скупови Стање и перспективе српске енергетике (САНУ, јун 2017.) и Енергетика и климатске промене (САНУ, новембар 2018).  Теме скупова планираних у ближој будућности укључују енергетску ефикасност, проблеме интеграције обновљивих извора енергије,  потенцијал природног гаса и проблеме дигитализације у енергетици.

 

image002.jpg  

У свету који се суочава са дефицитом кредибилног лидерства и нарастајућим популизмом често се промовишу краткорочне, интересно мотивисане и неутемељене одлуке и политике. Такав приступ је у директном конфликту са дугорочном природом енергетских система и енергетске привреде, и зато треба увећати утицај српске науке и струке на доношење одлука о српској енергетици и тако смањити ризике доношења исхитрених одлука под притиском и без консултовања домаћих стручњака и институција. Организатори уочавају потребу за конструктивним дијалогом и сматрају да треба унапредити комуникацију између  потрошача, привреде, струке и државе.

Програм скупа предвиђа осам тематских предавања праћених дискусијом и извођењем закључака. Дискусија о нуклеарној енергетици биће усмерена ка анализи ефеката и ризика скопчаних са нуклеарним електранама које већ раде у окружењу као и процени ефеката и ризика евентуалног коришћења нуклеарних електрана у Србији.

Програм скупа можете погледати овде: https://www.sanu.ac.rs/wp-content/uploads/2020/10/Program-skupa-uloga-nuklearne-energetike.pdf

 

Обавештење: Присуство ће бити омогућено ограниченом броју лица, а све у складу са капацитетом простора, епидемиолошким препорукама и ограничењима.

Потврду свог присуства обавезно пошаљите на e-mail адресу:jasmina.veljic@sanu.ac.rs најкасније до 29. октобра 2020. године.

Директан пренос скупа може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)