САНУ: Свечани скуп посвећен Иљи Рјепину

Свечани скуп посвећен обележавању 175 година од рођења славног руског сликара Иље Јефимовича Рјепина (1844-1930-2019) биће одржан у понедељак, 23. децембра, с почетком у 11 сати, у Свечаној сали САНУ.

 Ilja Jefimovic Rjepin.jpg

Пре више од три деценије (децембар,1986-фебруар,1987), Галерија САНУ је организовала изложбу Иља Јефимович Рјепин (1844–1930). Овом приликом, на скупу ће бити представљен мање познат део опуса реномираног мајстора и његове везе са нашом средином, а биће емитован и видео материјал из архива РТС-а и документације Галерије САНУ. Такође, биће приказани Рјепинови радови из збирке Народног музеја у Београду и Војног музеја у Београду.

 Izlozba Rjepina, Gal. SANU, 1986-7 (2).jpg

Поздравну реч упутиће академик Душан Оташевић, заменик секретара Одељења ликовне и музичке уметности САНУ. Након тога ће Татјана Бородина, управник Музеја-имања Иље Јефимовича Рјепина Пенати говорити на тему „Позни Рјепин“, док ће излагање о „Два јунака на једном платну. Тајна слике И. Рјепина из фонда београдског Војног музеја“ одржати Ирина Гускова, председника Фонда В. А. Тељаковског из Москве.

„Иља Рјепин и Велика изложба руске уметности у Београду 1930“, наслов је предавања професора емеритуса Ирине Суботић, после које ће о рецепцији Рјепиновог сликарства у српској јавности крајем 19. и почетком 20. века говорити професор Филозофског факултета у Београду Ненад Макуљевић. Јелена Межински Миловановић, заменик управника Галерије САНУ, излагаће на тему: „Рјепин у Куокали и његови ђаци у Краљевини СХС/Југославији“.

Izlozba Rjepina, Gal. SANU 1986-7 (3).jpg

Чувени портретиста, сликар Иља Рјепин школовао се на Царској академији уметности у Санкт Петербургу – где је касније радио као професор –, а  потом је боравио у Италији и Паризу. Главни је представник реализма у руском сликарству 19. века, уједно и оснивач руског колоризма. Био је члан Српске краљевске академије. Извршио је велики утицај на млађе уметничке нараштаје. Умро је 1930. године у Куокали (место је 1948. добило назив Рјепино, у част Иље Рјепина), где се данас налази његов меморијални музеј Пенати.

фотографије и програм свечаног скупа.

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Tagovi

Komentari (0)