САНУ: ШТО СЕ СИЈА, НАНЕ традиционална српска песма Косова и Метохије и Врањског краја

Програм 2518. концерта у Галерији Српске академије наука и уметности

Понедељак, 5. новембра 2018. у 18 часова

Кнез Михаилова  35.  Тeл.  20 27 167, 20 27 244.  Факс 20 27 201

Улаз је слободан

 САНУ_1.jpg

 

 

 

Извођачи из Велике Хоче, Штрпца, Шилова, Лепосавића, Клиновца и Београда окупљени око Удружења „Пчињски херувими“
из Клиновца код Бујановца.

 

ПРОГРАМ:

 

 

Што се сија, нане (Пчиња)

пева Милица Митић

 

Вино пију, мили брале (обредна славска песма)

пева Светлана Стевић

 

Море зададе се црни облак (Врањски крај)

свира на дудуку Стојан Стевановић

 

Ој ка ће прођем Шарпланину (Сиринићка Жупа)

пева Mушка певачка група „Шарски извори“

 

Запевала сојка птица (Призрен)

пева Јована Панајотовић

 

Трешња се од корен корнеше (Врањски крај)

пева Женска певачка група (Школа традиционалног певања Бојане Николић)

 

Сеја брата на вечеру звала (Косово и Метохија)

пева Невена Чиплак

 

Не плачи, Стано, мори не жали (Косово и Метохија)

свира на кавалу Никола Митић

 

По пољу шета шарен цвет (Метохија)

пева Мушка певачка група из Велике Хоче

 

Седам сати удара (песма потиче из Првог српског устанка)

пева Светлана Стевић

 

Густа ми магла паднала (Косово и Метохија)

изворно свирање на кавалу, изводи Никола Митић

 

Јесил ми се наспала, Јовано мори Јованке (Сиринићка Жупа)

пева Mушка певачка група „Шарски извори“

 

Сву ноћ ми билбил препева

пева Јована Панајотовић

 

Пишти плаче Милица девојка (Врањски крај)

свира на двојанкама Стојан Стевановић

 

Срце ми болује а не знам шта му је (Пећ)

пева Невена Чиплак

 

Излегох да се прошетам (Косово и Метохија)

пева Мушка певачка група из Велике Хоче

 

Из Клиновачке песмарице:

Китице дадице, Алтно Кадуно, Николо гајле големо, Врбо врбичице

свира на окарини Стојан Стевановић

 

 

Завршна реч: Светлана Стевић

 

 

 

На програму концерта Традиционалне српске песме Косова, Метохије и Врањског краја заступљене су како певане, тако и инструменталне тачке. Основна идеја, поред географске и територијалне одреднице, лежи у специфичном избору – где се и на инструментима изводе песме (а не н пр. инструменталне чобанске или путничке импровизације, мелодије игара као што је коло итд.).

Извођаче за ову прилику окупља УДРУЖЕЊЕ „ПЧИЊСКИ ХЕРУВИМИ“ из села Клиновац код Бујановца. Оснивачи Удружења су Светлана Стевић, изузетан познавалац и интерпретатор старих српских народних песама, и Стојан Стевановић, аутор овог програма који учествује у њему учествује и као свирач на народним дувачким инструментима. Удружење има благослов Српске Православне Цркве и везано је за древни Манастир светог Прохора Пчињског код Врања. „Што се сија, нане“ је пројекат овога Удружења који се у току низа година изводи у разним местима Србије.

СВЕТЛАНА СТЕВИЋ рођена је у селу Милатовцу (околина Жагубице, Хомоље, североисточна Србија). Као истраживач и интерпретатор – више од 40 година посвећена је музичко-фолклорном наслеђу Хомоља. До сада је објавила већи број етномузиколошких радова, одржала велики број солистичких концерата, певала на бројним значајним културним манифестацијама у Србији и у свету. Снимила је за Архив Радио-Београда један број мало познатих хомољских српских песама; гостовала је у бројним телевизијским и радијским програмима. Године је 1999. године објавила је самостални компакт-диск: „Света судбина Срба: епупеја Косова. Сарадник је у бројним научним пројектима који су усмерени на проучавање српског музичког предања. Живи и ствара у Београду.

            ЈОВАНА ПАНАЈОТОВИЋ рођена 1999. године у Гњилану, завршила је Музичку школу „Стеван Христић“ у Станишору. Свој први наступ имала је у школи, са осам година, и од тада је посвећена неговању српске традиционалне песме.

            НЕВЕНА ЧИПЛАК рођена је 1997. године у Косовској Митровици, живи у селу Доњи Крњин близу Лепосавића. Завршила гимназију и тренутно студира на Факултету ветеринарске медицине у Београду. Потиче из музичке породице и певањем се бави од малена. На музичкој сцени је од 2006. године – као члан Културно-уметничког друштва „Копаоник“, а од 2016. и као члан састава „Србски православни појци“. Била је финалиста емисије „Шљивик“ за 2012/13, добитница признања као најбољи вокални солиста на Фестивалу фолклорних ансамбала у Чачку...

МИЛИЦА МИТИЋ  има 10 година, живи у Београду. Сада је ученица четвртог разреда основне школе. Полазник је Школе српског традиционалног певања Бојана Николић.

ШКОЛУ ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА основала је 2011. године у Београду етномузиколог и певач Бојана Николић. У њој су окупљени певачи који желе да на аутентичан, професионално верификован и креативан начин уче технике, стилове, и карактеристике певања и културе Срба и других народа Балкана. Полазници Школе су имали бројне наступе и концерте у земљи и иностранству: Фестивал „Musica mediterania“ (Шпанија), „Todo mundo“ фестивал“ (Београд), Фестивал „Свет музике“ (Сирогојно), Параћински етно фестивал, Фестивал етнолошког филма (Београд), Мајске музичке свечаности (Бијељина, Босна и Херцеговина), Етнографски музеј (Београд), „Бранково коло“ (Сремски Карловци и Нови Сад)... Гостовали су у домаћим и иностраним телевизијским и радио емисијама. Освајали су наградена манифестацијама: „Златна сирена'' (Београд 2012. – специјална награда), „Златни опанак'' (Ваљево; 2012. – прва награда за солисту; 2014. – прва награда за солисту и дует, друга награда за групу), Мајске музичке свечаности (Бијељина 2013. – специјална награда за очување културе).

            Чланови МУШКЕ ПЕВАЧКЕ ГРУПЕ „ШАРСКИ ИЗВОРИ“ из Штрпца, која броји између пет и седам певача, окупили су се 1957. године у Културно-уметничком друштву „Цветко Грбић“ из Штрпца. Са песмама Косова и Метохије наступали су широм земље и у иностранству. Објавили су самостално звучно издање „Нишну се звезда низ ведро небо – српске стародревне песме“ 2010.

            МУШКА ПЕВАЧКА ГРУПА ИЗ ВЕЛИКЕ ХОЧЕ делује у оквиру локалног Културно-уметничког друштва од 1997. године. Негује изворну музику свога краја и целине Косова и Метохије. Њени најзначајнији наступи су учешће у емисијама „Шљивик“ Радио-телевизије Србије, као и на многим фестивалима широм и ван Србије.

            НИКОЛА МИТИЋ, по занимању је психолог, запослен у Основној школи „Вук Караџић“ у Шилову. Поред основне професије активно се бави неговањем српске песме и свирањем на традиционалним дувачким инструментима. Од 2008. године свира фрулу а поред ње и кавал, гајде, двојнице итд. Наступао је много пута широм земље и у иностранству.

СТОЈАН СТЕВАНОВИЋ, свирач на традиционалним дувачким инструментима, рођен је и живи у Клиновцу, код Манастира светог Прохора Пчињског (у Бујановачкој општини). Изводи старе српске песме из југоисточне Србије. Наступао је на бројним културним манифестацијама широм земље. Оснивач је и председник Удружења грађана „Пчињски херувими“ које је посвећено чувању и неговању старе српске песме, као и српске културне и верске традиције.

 

 

 

Захваљујући СОКОЈ-у концерти су ослобођени ауторске накнаде.

 

 

Следећи концерт:

КАМЕРНА МУЗИКА ИВАНА ЈЕВТИЋА

Душан Панајотовић, виолина

Марина Поповић, виола

Иван Јарић, виолончело

Игор Дражевић, клавир

Четвртак, 8. новембра 2018. у 18 часова

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)