САНУ: САОПШТЕЊЕ

 

САНУ_1.jpg

 

Обавештавамо јавност да тврдње које је о стању у Српској академији наука и уметности изнео академик Оцић у свом интервјуу у недељнику „Печат“ од 6. септембра 2018. године представљају дезинформације и неистине које излазе из домена реалности. Оптужбе да је смењен са дужности секретара Одељења пре годину и по дана због књиге која се појавила тек средином ове године су само једна од илустрација таквих, у најмању руку, логички бесмислених тврдњи са којима је управо због њихове природе тешко полемисати.

Извршни одбор Српске академије наука и уметности, као извршни орган Председништва и Скупштине САНУ, подсећа да су сви органи САНУ подржали одлуку две трећине чланова Одељења друштвених наука о смени академика Оцића са дужности секретара Одељења због немогућности даљег нормалног функционисања Одељења. Скупштина Српске академије наука и уметности се више него убедљиво изјаснила и са 78 гласова за и само три уздржана (од укупно 81 присутних) подржала одлуку чланова Одељења, недвосмислено одбацивши неосноване оптужбе академика Оцића.

Дужност Извршног одбора и свих других органа САНУ је да штите и чувају интегритет и углед једне од најстаријих институција српског народа и због тога смо сматрали да је потребно да се и на овај начин обратимо јавности. О томе да ли некоме и коме одговара да највишу научну и уметничку институцију Србије у овом тренутку, за сада безуспешно, покуша да увуче у неке измишљене и бесмислене конфликте, остављамо јавности да сама просуди.

 

Извршни одбор Српске академије наука и уметности

Tagovi

Komentari (0)