САНУ: Предавање „Откривање геномске историје Европе”

Поводом 165 година биологије у Србији и 50 година Друштва генетичара Србије, у петак, 28. септембра, у 14 сати, проф. др Карлес Лалуеза Фокс одржаће предавање „Откривање геномске историје Европе” у Свечаној сали САНУ.

 

image004.jpg 

 

– Најновији развој технологије омогућава нам да екстрахујемо стотине, ако не и хиљаде старих генома, те смо стога у могућности да непосредно проучавамо промене код предака европских популација током времена, повезане са различитим миграцијским процесима и археолошким хоризонтима. Показало се у последње четири године да сви данашњи Европљани носе три различита генетска наноса: мезолитских ловаца-сакупљача, неолитских земљорадника са Блиског Истока и степских номада који су стигли из средње Азије крајем неолита. Ова последња миграција оставила је трага на целом континенту и вероватно довела до ширења индоевропских језика, као и неких специфичних генетских маркера попут лактаза перзистенције – објаснио је предавач.

 

Карлос Лалуеза-Фокс је професор-истраживач при Институту за еволуциону биологију у Барселони, Шпанија, а већ 25 година се бави палеогенетиком. Објавио је више од стотину радова у међународним стручним часописима, у којима се углавном бави генетском анализом људских популација у прошлости ради реконструисања древних миграција, склоности популација и њихових адаптација. Од 2004. године његова истраживања су усмерена на геномику Неандерталаца, при чему се углавном бави неандерталском породицом са локалитета Ел Сидрон у шпанској покрајини Астурији. Поред истраживачког рада, објавио је једанаест књига из популарне науке, углавном с темом људске еволуције, археогенетике и савремене људске разноликости. Добитник је бројних награда, између осталих, и награде града Барселоне за научноистраживачки рад 2007. године.

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

 

 

Tagovi

Komentari (0)