САНУ: Нови циклус предавања „Геохазард у Србији у 21. веку

У САНУ ће 10. априла, у 12 сати, почети нови циклус предавања „Геохазард у Србији у 21. веку: Знање је најбољи бедем против стихије”.

 

foto 1.jpg 

 аутор Ј. Шарић

 

С каквим се изазовима суочавамо када говоримо о сеизмичности на простору Србије, које су процене ризика од несташице воде, учесталих суша и клизишта у нашој земљи, какве последице доносе загађење тла и климатске промене – нека су питања на која ће покушати да одговоре наши врхунски научници из области геохазарда,  у оквиру циклуса предавања „Геохазард у Србији у 21. веку: Знање је најбољи бедем против стихије”. Свечано отварање овог циклуса планирано је за уторак, 10. априла, у 12 сати, у Свечаној сали САНУ.  Том приликом окупљенима ће се обратити академик Владимир С. Костић, председник САНУ, и дописни члан САНУ Владица Цветковић, председавајући наведеног циклуса, а проф. Славица Радовановић ће одржати предавање под називом „Сеизмички хазард у Србији: карте, ограничења и изазови”.

 

foto 2.jpg

аутор Б. Аболмасов

 

– Циклус од седам предавања о геохазарду тиче се геонаука  и обухвата најважније геолошке хазарде с којима се наш простор суочава у овом веку. Неки су нам, нажалост, познати, попут земљотреса и клизишта, неки  тек куцају на врата, као што су проблеми с недостатком квалитетне воде или све чешћа  озбиљна загађења земљишта, док неке  геоопасности доживљавамо мање узнемирујућима зато што су, привидно, далеко од нас – објаснио је дописни члан Владица Цветковић, председавајући циклуса предавања „Геохазард у Србији у 21.веку: Знање је најбољи бедем против стихије”. Подсетио је и да као научници знамо много тога о геохазардима, али као друштво веома мало, недовољно за „миран сан”.

Током априла нас очекује и предавање о теми „Процена ризика од несташице воде у Србији”, о чему ће говорити проф. Зоран Стевановић, док ће у мају проф. Славиша Трајковић изнети чињенице о „Просторно-временским карактеристикама суша у Србији”, а проф. Биљана Аболмасов о „Клизиштима у Србији”. У јуну ће академик Видојко Јовић одржати предавање о загађењу земљишта, проф. Дејан Прелевић ће се осврнути на тему о вулканском хазарду на Балканском полуострву, док ће дописни члан САНУ Слободан Марковић излагати о климатским променама из геоперспективе.

 

Драгана Младеновић

Српска академија наука и уметности

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести