САНУ: Научни скуп „Новине у деменцијама”

Шта утиче на когнитивно пропадање у Паркинсоновој болести, колики је утицај старења на деменцију изван амилоидне патологије, какав је допринос магнетне резонанце у раној дијагнози деменције, које су новине у деменцијама са Левијевим телима и какве су будуће терапијске стратегије у Алцхајмеровој болести – само су неке од тема о којима ће бити речи на великом дводневном међународном научном скупу „Новине у деменцијама”, чије је отварање предвиђено за петак, 5. април, од 9.15, у Свечаној сали  САНУ.  Тај догађај ће окупити водеће домаће и међународне стручњаке из Холандије, Италије, Шведске, Белгије, Енглеске, Немачке, Данске, Грчке и Србије који ће, из прве руке, говорити о могућностима препознавања и дијагностике, односно механизмима који доводе до поремећаја и коначно, лечењу ове болести.

 

image003.jpg

 

Како je објаснио академик Владимир С. Костић, председник САНУ и један од учесника овог скупа, пажња ће, између осталог, бити усмерена на актуелни приступ у превенцији развоја деменције и контроли могућих променљивих фактора ризика, с посебним освртом на промене у животном стилу, као и новим терапијским могућностима које нас очекују у скорој будућности.

– Међутим, на скупу неће само бити дат пресек стања, већ је циљ да се јавности укаже на то да, када су у питању болести деменције, коначни закључак више није безнадежност – истиче академик Владимир С. Костић.

Он наглашава да постоје велики искораци када су у питању истраживања фактора ризика за Алцхајмерову болест (чијом би контролом учесталост болести годишње могла да смањи за милион и по), као и када се ради о патологији, начину настанка деменција које се данас доживљавају као болест протеина, па се све више препознају начини на који протеини делују.

– Не усуђујем се да прогнозирам брзину којом ће се промене догађати, али већ постоје назнаке да ћемо за десетак година имати потпуну другачију слику – закључује академик Костић.

Деменцијe представљају значајан медицински, али и социјално-економски проблем са којим се суочавамо. Посебно су погођена друштва, попут нашег, која убрзано старе.

 

ПРОГРАМ скупа је у прилогу.

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)