САНУ: Научни скуп „Крај рата, Срби и стварање Југославије”

 Prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic na Terazijama po oslobodjenju Beograda copy.jpg

 

Поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата и формирања Краљевине Срба, Хрвата, Словенаца/Југославије, у четвртак, 29. новембра, у 9.30, у Свечаној сали САНУ биће отворен дводневни међународни научни скуп „Крај рата, Срби и стварање Југославије”. Током церемоније отварања говориће академик Владимир С. Костић, председник САНУ, и академик Михаило Војводић, председник Организационог одбора овог догађаја.

На скупу ће бити размотрене политичке, војне, дипломатске, привредне и друштвене последице које су наступиле на Балкану, у Европи и свету окончањем Великог рата, највећег ратног сукоба у дотадашњој историји човечанства. Такође, скуп ће бити прилика да се научно и чињенично оцени политички, економски и културолошки значај настанка заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца, штa је Југославија представљала за српски народ, као и какву је улогу новоформирана држава са свим њеним специфичностима имала на политичке прилике на Балкану и у Версајски уређеној Европи у периоду који је наступио после завршетка рата, на основу нових чињеница и докумената.

У раду скупа учестоваће шездесет угледних научника из Србије, Аустрије Бугарске, Италије, Мађарске, Немачке, Русије, Републике Српске, Црне Горе и Француске.

 

 

Програм скупа је у прилогу.

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)