САНУ: Изложба - Упознај електрохемију кроз Београдску школу електрохемије

Од 2. до 19. септембра у Галерији науке и технике САНУ може се погледати изложба „Упознај електрохемију кроз Београдску школу електрохемије” Александра Деканског, док ће виртуелно отварање бити  приређено у уторак, 1. септембра, у 18 сати (https://youtu.be/ruvjKfSoUMM). Организатори изложбе су Институт за хемију, технологију и металургију, који је Институт од националног значаја за Републику Србију, и Музеј науке и технике Београд.

elektrohemija-poster-1920x1080 (2).png

Електрохемија је једна од ретких научних дисциплина у којој је Србија глобално позната. Прецизније речено, Београд и његова Школа електрохемије. Између осталог, то потврђује и чињеница да је Београд изабран за домаћина 71. годишњег састанка Међународног електрохемијског друштва (The International Society of Electrochemistry – ISE) од 30. августа до 4. септембра 2020 године. Међутим, о електрохемији, њеним областима, значају који има у свакодневном животу, важности коју она има данас, а поготово коју ће имати у будућности, па тиме и достигнућима Београдске школе електрохемије, шира јавност мало зна. Управо зато, 13 научних организација и друштава је 29. новембра 2019. године потписало декларацију о проглашењу 2020. године, у којој је највећи светски скуп електрохемичара требао да се одржи у Београду, за Годину електрохемије у Србији, са циљем да промовише ову науку, али и мотивише младе да јој се посвете. Програм њеног обележавања је био богат, од организације неколико серија предавања намењених ученицима и студентима, али и најширој јавности, преко реализације интерактивних радионица за ученике и студенте, па до организовања научних и стручних скупова током целе године. Највећи и најзначајнији догађај постала је ова изложба, јер је нажалост, већина предвиђених научних скупова, па и 71. годишњи састанак ISE, отказана због пандемије корона вируса.

Први део изложбе, открива шта је електрохемија и представља њене области, док је други део посвећен историји електрохемије у Београду, настанку и развоју Београдске школе електрохемије, као и људима који су њени оснивачи и најзначајнији представници.

Галерија науке и технике САНУ отворена је радним данима од 10 до 20, а суботом од 10 до 15 часова.

ОБАВЕШТЕЊЕ: У циљу спречавања преношења инфекције COVID-19 молимо све посетиоце Галерије науке и технике САНУ да носе маске и држе растојање од два метра. Захваљујемо Вам на разумевању. 

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)