САНУ: Изложба „Форензика древности – 20 година нових археолошких истраживања Винче”

У уторак, 3. јула, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „Форензика древности – 20 година нових археолошких истраживања Винче”, чији су аутори проф. др Ненад Тасић, професор Филозофског факултета у Београду, и Кристина Пенезић из Института Биосенс у Новом Саду. Изложбу организује Центар за дигиталну археологију при Филозофском факултету у Београду у сарадњи са Галеријом науке и технике САНУ.

vinča foto promo (9).jpg

 

Непосредан повод за одржавање изложбе је значајан јубилеј у археологији Србије. Ове године се навршава 20 година од почетка нових истраживања светски значајног неолитског налазишта Винча. Године 1998. започета је трећа серија ископавања која је за циљ имала примену најсавременијих метода археолошких ископавања и документовања, али и најшире укључивање колега из различитих струка у добијање нових археолошких сазнања. Изложба представља методе, анализе, процесе и резултате који су добијени током последњих 20 година.

image004.jpg

 

На отварању изложбе говориће академик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ, и др Ненад Тасић, а изложбу ће отворити Данијел Синани, редовни професор и декан Филозофског факултета у Београду.

 

1.jpg

 

У оквиру изложбе планиран је пратећи програм који ће се састојати од предавања и радионица. Четвртком, од 18 часова, у Галерији ће бити приређивана предавања посвећена локалитету Винча и стручна вођења аутора и сарадника на изложби, док ће се суботом, у термину од 10.30 до 13 часова, одржавати радионице за најмлађе. Изложба ће трајати до петка, 10. августа.

Групне посете ученика је потребно заказати на телефон 011/20 27 152

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Српска академија наука и уметности

Kнеза Михаила 35, Београд

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести