САНУ: Изложба сликара и академика Марка Челебоновића

02 Sah, 1933, 72x91cm SZPB.jpg

 

Свечано отварање изложбe МАРКО ЧЕЛЕБОНОВИЋ (1902-1986) планирано је за петак, 9. новембар, у 19 сати, у Галерији САНУ. Реч је о великој ретроспективној изложби радова сликара и академика Марка Челебоновића, којом се завршава програм обележавања педесет година постојања Галерије Српске академије наука и уметности. Изложба се реализује у организационом партнерсту са Галеријом РИМА, а у сарадњи с наследницима из породице Челебоновић и најзначајнијим музејским институцијама у Србији.

 

 

Поставка ће представити Челебоновићево сликарство кроз селекцију најбољих дела из колекција Народног музеја, Музеја савремене уметности, Уметничке збирке САНУ, Галерије Дома војске Србије у Београду, Спомен-збирке Павла Бељанског у Новом Саду и Народног музеја у Краљеву. Значајан део експоната чиниће ремек-дела из Челебоновићеве породичне заоставштине, као и одабрани радови из приватних колекција.

 01 Autoportret u ogledalu za stafelajem 1969 92x73cm.jpg

Од најранијих слика и цртежа из двадесетих година, преко амблематских дела српског међуратног модернизма из четврте деценије, кроз колористички виртуозна остварења из педесетих и шездесетих година 20. века, све до такозваних „белих” слика насталих у последње две деценије уметниковог живота, изложба ће, кроз пажљиву селекцију радова, приказати Челебоновићев целовити стваралачки пут.

 

Ауторке изложбе су историчарке уметности др Лидија Мереник, др Ана Богдановић и Невена Мартиновић. Захваљујући новим увидима у Челебоновићев живот и дело, као и савременим тумачењима стваралаштва овог аутора (изнетим у недавно објављеној монографији о уметнику у издању Галерије РИМА), изложба ће, поред ретроспективног карактера, понудити и сасвим нове углове за посматрање и разумевање сликарства Марка Челебоновића и њега као уметничке личности.

 

 

Драгана Младеновић

 

Tagovi

Komentari (0)