САНУ: изложба РАЈКО ТОМОВИЋ – Сто година од рођења

У четвртак 24. октобра у 18 часова, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „РАЈКО ТОМОВИЋ – Сто година од рођења“. Организатори изложбе су Одељење техничких наука САНУ и Галерија науке и технике САНУ.

 

izozba-gnt-rajko-tomovic-akademik-koji-je-spajao-prirodu-nauku-i-tehniku.jpg

Рајко Томовић био је професор Електротехничког факултета Универзитета у Београду, конструктор првих специјалних рачунара за решавање диференцијалних једначина, идејни творац „Београдске шаке“, прве активне мултифункционалне петопрсте протезе људске шаке са повратном спрегом у свету. У свом научном раду бавио се мултидисциплинарним истраживањима. У истраживању посебну пажњу је посветио питањима шта рачунари могу и која су њихова ограничења и методологији у системима управљања заснованим на принципима које је природа развила кроз еволуцију.  

Радио је у Институту „Винча“, затим у Институту „Пупин“, након чега је прешао на Електротехнички факултет Универзитета у Београду. На сваком од ових места је генерисао тим који се касније развио у светски познати центар у областима дигиталне електронике, информационо комуникационих технологија, хуманоидне и индустријске роботике, биомедицинске и рехабилитационе технике, итд.  На његовим идејама је формирано, у складу са светским трендовима, Југословенско друштво за електронику, телекомуникације, аутоматику и нуклеарну технику (ЕТАН) које је поред осталог организовало редовне годишње интернационалне конференције . У том времену у ком се у области електротехнике живело и стварало између две конференције ЕТАН-а, Рајко Томовић је успео да окупља и водеће стручњаке из света, са Истока и Запада, како би разменили своја искуства боравећи на истом месту. Током година истраживачког рада, интензивно је сарађивао са истакнутим научницима са престижних светских универзитета. У сарадњи са академиком Миомиром Вукобратовићем написао је прву књиry у свету на тему нелинеарних система. Веровао је да се многа решења за проблеме у роботици могу наћи у природи и био је пропагатор кибернетике.

Био је редовни члан Војвођанске академије наука и уметности од 1981. године, и Српске академије наука и уметности од 1991. године.

Професор Норман Каплан, директор Америчке националне фондације за наукy (NSF, Washington, D.C.) је 1984. године академика Рајка Томовића назвао „ренесансним научником".

Академик Дејан Поповић који је у дужем периоду био близак сарадник академика Рајка Томовића је написао: “Упознати и провести део живота са академиком Рајком Томовићем је била привилегија. Рајко Томовић је умео да буде строги родитељ, учитељ који даје простора машти својих ученика, и пријатељ који отвара нове светове. Носио је у себи необичну енергију која је давала сарадницима крила, али и указивала да је лет задовољство само онима који умеју и да слете, пераја онима који хоће да се отисну на океане, али схватају да океан вреба, а да је неопходно стићи до одабраног циља.”

На изложби, која је део међународног скупа организованог у част академика Рајка Томовића, бића приказана његова бројна достигнућа и богат научни рад на пољу развоја роботике, као и хибридних и дигиталних рачунара. Такође, изложба ће указати на велики углед и значај који је овај научник имао у међународним круговима.

Изложба је отворена до 8. новембра 2019. године.

Tagovi

Komentari (0)