САНУ: Изложба „Прича о воденици – Од кола до турбине“

ГАЛЕРИЈА НАУКЕ И ТЕХНИКЕ САНУ                  

Радно време галерије:

понедељак – петак: 10 – 20 часова

суботом: 10 – 15 часова

недељом затворено

 

 

Изложба

„Прича о воденици Од кола до турбине

  1. 21. март – 10. април 2019. године

Аутор: Станко Костић, уметнички фотограф

 

image002.jpg 

У четвртак, 21. марта, у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „Прича о воденици – Од кола до турбине“ Станка Костића, уметничког фотографа.

 

 

Фотограф Станко Костић дугогодишњи је аутор-сарадник Галерије науке и технике САНУ у којој је у претходних десет година реализовао 3 тематске изложбе. Станко Костић се публици најпре представио 2007. године као аутор фотографија на изложби „Кућа је наша велика суштина“ о архитекти Божидару Петровићу. Године 2012. аутор је имао самосталну изложбу фотографија архитектуре манастира Хиландар, уз подршку Министарства културе и информисања, док је трећу по реду изложбу „Лепота пећина источне Србије – милиони година тиховања и стварања“ реализовао 2017. године. Све три изложбе биле су пропраћене стручним предавањима.

 

Изложба „Прича о воденици – Од кола до турбине“ – према речима аутора Станка Костића –поставњена је с намером да освежи сећања старије публике, а млађима покаже један сегмент прошлости, готово сасвим избрисан у времену савремене технологије:

 

„Воденица као техничко чудо свога времена и код нас се стидљиво враћа на сцену, али са жилавом упорношћу. По свим водотоцима Србије обнављају се старе и граде нове, чини се – као брана пошасти мини електричних централа. Ове старе грађене су уз поштовање природе и очување њене средине, а нове разарују све где год да се појаве.“

 

Аутор је настојао да – посредством медија фотографије – не само пружи слику затеченог стања и да увид у заборављене начине живота наших старих, већ и да иницира и подстакне размишљања о поновном увођењу традиционалних технологија у употребу: њихову ревитализацију и стављање у погон. Поставка у Галерији науке и технике САНУ има за циљ да подстакне на одговоран приступ очувању и унапређењу коришћења хидро-енергетског потенцијала речног фонда као и да наведе на разматрање – у народу већ проверених – алтернатива које ће очувати здравље наших вода. Тихи позив на друштвену акцију преплиће се са уметничким аспектом којим фотографије Станка Костића комуницирају са публиком, комбинујући на тај начин причу о степену очуваности и девастације традиционалног неимарског наслеђа, са причом о техничким полазиштима за даља истраживања, обнову и изградњу модерних воденица. 

 

 

Изложба се састоји од фотографија на којима су представљене воденице, њихови амбијенти, ентеријери, детаљи и воденичари. Тема изложбе биће обрађена кроз видео и аудио записе и интерактиван приступ. У оквиру пратећег програма изложбе предвиђена су стручна предавања. Изложбу прати каталошка публикација, за коју је уводник написао академик Светислав Арсић Басара, док текстове потписују господин Душан Миловановић историчар уметности и аутор изложбе Станко Костић.

 

 

На изложби ће говорити:

Академик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ;

Уметнички фотограф Станко Костић, аутор изложбе; 

Историчар уметности Душан Миловановић, који ће отворити изложбу

 

КОНТАКТ:

Аутор изложбе

Станко Костић, уметнички фотограф  

Моб: 060 359-52-50

www.skostic.com

 

Улаз слободан

Групне посете ученика је потребно заказати на бр. тел: 011 20 27 152

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)