САНУ: Изложба - Кандилис, Јосић, Вудс

У Галерији науке и технике САНУ од 2. новембра у 12 сати може се погледати изложба „Кандилис, Јосић, Вудс: структуре заједничког – документи из архиве породице Јосић” Зорана Дмитровића, и организацији Струковног удружења Колектив архитеката. Реч је о изложби која по први пут домаћој јавности представља најважније пројекте архитектонског трија Candilis, Josic, Woods, једне од најзначајнијих архитектонских пракси педесетих и шездесетих година прошлог века. Изложба се највећим делом базира на личној архиви породице Аљоше Јосића, архитекте српског порекла који је свој стваралачки опус остварио у Француској кроз биро ATBAT, заједничку праксу са Кандилисом и Вудсом, а затим и кроз самосталну праксу – атеље Јосић.

 

image002.jpg 

Кандилис, Јосић и Вудс били су аутори са различитим културним и животним искуствима. Кроз заједнички рад и праксу, успели су да створе креативни амалгам који је током кратког периода од десетак година истраживачког и градитељског рада изнедрио значајна дела која и данас делују као остварене утопије којима је тежила послератна генерација.

Низом докумената и фотографија, изложба приказује и унутрашњу организацију ове архитектонске групе, засновану на „братству и солидарности“ како је говорио Јосић, а не на економско-хијерархијским принципима који су били, а и данас јесу, уобичајена пракса у архитектонским бироима.

У оквиру изложбе биће организована и промоција књиге Bénédicte Chaljub: Georges Candilis/Alexis Josic/Shadrach Woods (Carnets d’architectes), која је прво штампано дело на српском језику које се бави идејама и праксом групе Кандилис, Јосић, Вудс. У оквиру промоције књиге одржаће се и предавање ауторке Бенедикт Шаљуб на Архитектонском факултету у Београду, као и стручно вођење кроз изложбу.

Изложба Кандилис, Јосић, Вудс: структуре заједничког је наставак рада који је тим Колектив архитеката започео изложбом у Српском културном центру у Паризу, у децембру 2018. године, када је пројекат био подржан од стране Министарства културе и информисања.

Галерија науке и технике САНУ за посетиоце је отворена радним даном од 10 до 20, суботом од 10 до 15 часова.

 

Више о изложби у прилогу.

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)